Hepatit C, karaciğer iltihaplanmasına neden olan bir hastalıktır. Hepatit C virüsünün (HCV) çeşitli yollarla vücuda girmesiyle meydana gelir. Bu hastalığın birçok genel belirtisi vardır, ancak fark edilmesi bazen tesadüfen gerçekleşir. Hepatit virüsleri genellikle yapılan kan testlerinde ortaya çıkar. Hepatit C'nin YapısıHepatit C, diğer hepatit türlerine göre daha sinsi bir şekilde ilerler. Belirtilerini anlamak zordur ve kendini fazla göstermez. Yıllar sonra ve zamanla ciddi organ hastalıklarına yol açabilir. Karaciğer kanseri veya karaciğer yetmezliği, hepatit C'nin sonucunda oluşan hastalıklardandır. Hepatit C, kan yoluyla daha kolay bulaşan bir hastalıktır. Yeterince dezenfekte edilmeyen tıbbi aletler ve kan nakilleri, hepatit C virüsünün kolay bulaşmasını sağlayan yollardandır. Hepatit C hastalarının bir kısmında tedavi ile iyileşme görülmüştür. Ancak hepatit C virüsü taşıyan ve aynı zamanda siroz hastası olanlar daha tehlikeli durumlarla karşılaşabilirler. Tedavi görseler bile kişilerin karaciğer kanserine karşı düzenli tetkikler yaptırmaları gereklidir. Hepatit C hastalığı, kişilerde akut veya kronik olarak iki farklı şekilde görülebilir. Akut hepatit C hastası olan kişiler 6 ay içinde virüsü vücutlarından atarak hastalığı atlatırlar. Kronik hepatit C hastası olan kişiler ise ömür boyu bu virüsle yaşamak durumunda kalırlar. Hepatit C'nin Çocuklarda BelirtileriHepatit C, çocuklarda yetişkinlere oranla kendini daha fazla gizler ve ilerler. Yetişkinlerde oluşan belirtiler, kişilerin günlük yaşamlarında bazı rahatsızlıklar sonucu yaşadıkları normal belirtilerdendir. En büyük belirti göz içindeki sarılık olduğu için, gözlerinde sararma fark eden kişilerin hemen kan tetkiki yaptırarak hepatit C virüsünü taşıyıp taşımadıklarını öğrenmeleri gerekir. Hepatit C'nin Karaciğere EtkisiBazı kişilerde hepatit C fark edilmediği zaman uzun yıllar sonra karaciğer hasarıyla ortaya çıkar. Kendini fark ettirmeden ilerleyen hepatit C virüsü, bu süre içinde karaciğer enzimlerini bozar ve hastalık ciddi boyutlara ulaştığında kişi hepatit C virüsünü taşıdığını öğrenir. Kan tetkiki yaptırarak hepatit taraması isteyen kişilerin kanlarında HCV'ye bakılır. Çıkan sonuç pozitif ise tetkik tekrarlanarak emin olunabilir. Pozitif çıkan anti-HCV, kişinin vücudunda hepatit virüsü taşıdığı anlamına gelir. Hepatit C Belirtileri Nelerdir?
Hepatit C Nasıl Bulaşır?
Hepatit C virüsü genel olarak kan yoluyla bulaşan bir tür olduğu için, öpüşme, tokalaşma, aynı tabaktan yemek yeme gibi yollarla bulaşmaz. Hepatit C hastalığı oldukça ciddi bir hastalıktır fakat günümüzde son derece geliştirilmiş ilaçlarla tedavisi mümkündür. Ayrıca hepatit C hastası olan kişilerin alkol tüketmemeleri büyük önem taşır. |
Hepatit C virüsü taşıyabileceğimden şüpheleniyorum çünkü gözlerimde sararma fark ettim ve uzun zamandır yorgun hissediyorum. Kan testi yaptırmam gerektiğini mi düşünüyorsunuz?
Cevap yazMerhaba Ece Sude,
Gözlerde sararma ve sürekli yorgun hissetmek, hepatit C gibi karaciğerle ilgili bir problemin belirtisi olabilir. Bu durumun altında yatan nedeni kesin olarak belirlemek için bir sağlık profesyoneline danışmanız ve kan testi yaptırmanız önemli. Erken teşhis ve tedavi, sağlığınız açısından kritik olabilir. Sağlıkla kalın!