Hepatit C virüsü özellikle karaciğeri etkileyen hatta kişiden kişiye kolaylıkla bulaşabilen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Dünyada ortalama olarak 170 milyon insanda hepatit C virüsü bulunmaktadır. Hepatit C virüsü bulaşan her kişi hasta olmayabilir. Bazı insanlar hepatit C virüs taşıyıcı olarak hayatını devam ettirmektedir.
Hepatit C virüsünün belirtileri anında ortaya çıkmayabilir. Genellikle insanların karaciğerine çok yavaş bir şekilde yerleşerek ilerleyen bir hastalık çeşididir. Özellikle hepatit C virüsü karaciğere yavaş yavaş yerleştiği için uzun yıllar sonra kişide karaciğer yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda karaciğer kanseri veya siroz şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Hepatit C İnsanlara Nasıl Bulaşır
Bu virüsün en yaygın olarak insandan insana bulaşmasının ilk sebebi kan yolu iledir. Hepatit C virüsü insanlar arasında en kolay kan yolu ile kolaylıkla bulaşabilmektedir. Özellikle kan yolu ile bulaşan hepatit C virüsü için mutlaka önlem alınması gerekmektedir. Kan nakline ihtiyacı olan diyaliz yada hemofili hastaları ile uyuşturucu bağımlısı insanların bütün taramalarının yapılması gerekmektedir. Bu taramalardan geçmemiş olan kan alıcıları büyük risk altındadır.
Hepatit C virüsü taşıyan insanlar başkalarına bulaştırmamak için özellikle kan nakli, tırnak makası, iğne, tıraş bıçağı ve diş fırçası gibi bazı ihtiyaç malzemelerini dikkatli kullanmalı ve kimse ile paylaşmamalıdır. Özellikle hepatit C virüsü taşıyan kişilerin vücut kesiklerine karşı çok dikkatli olması gerekmektedir. Şunun unutmamak gerekir hepatit C virüsü dokunma, hapşırma, öksürme, içecek ve yiyecek paylaşımı durumlarında insanlara bulaşmaz. Sadece kan yolu ile kişiden kişiye bulaşabilen bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.
Ayrıca cinsel yol ile anneden çocuğa bulaşma olasılığı olan bir hastalıktır, ancak bu durum ile pek sık karşılaşılmaz. Hepatit C yalnızca kan yolu ile bulaşmasının dışında hem kronik hem de akut olmak üzer iki farklı yol ile de bulaşabilmektedir.
Akut Ve Kronik Hepatit C Nasıl Bulaşır
Akut enfeksiyon ile hepatit C virüsü ilk 2 hafta ile 6 ay arasında herhangi bir belirti göstermez. İlerleyen zamanlarda kişide mide bulantısı, yorgunluk ve iştahsızlık gibi bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Yaklaşık olarak kişide bir hafta sonra hepatit C virüsünden kaynaklı olarak sarılık hastalığı meydana gelmektedir. Hepatit C virüsünün takriben %80'i kronik enfeksiyon sebebi ile bulaşmaktadır. Kronik hepatit C hastalarının çoğunda hiç bir belirti gözlenmez. Özellikle hepatit C virüsü kişinin karaciğerine yerleştikten sonra oldukça yavaş bir şekilde ilerleyerek yayılır.
Kronik hepatit C hastalarının mutlaka karaciğer enzim kontrolü esnasında test edilmesi gerekmektedir. Çünkü kronik hepatit C virüsü taşıyan insanların %15'inde siroz, %3'ünde ise 10 ile 25 yıl arasında karaciğer kanseri hastalığı ortaya çıkmaktadır.