Hepatit C Diyeti
Hepatit C diyeti; hastalık ile mücadele de önemli bir yere sahiptir. Hepatit hastalığı bazen bir virüse bazen de başka nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Hepatit hastalığının farklı çeşitleri vardır ve hepatit C hastalığı da bu çeşitlerden bir tanesini oluşturmaktadır. Hepatit hastalığı daha çok yapılan kan tahlilleri ile teşhis edilir ve vakit kaybedilmeden tedaviye başlanılır.
Hepatit hastalığı karaciğerden kaynaklandığı için bu hastalığın tedavisinde de karaciğere dikkat edilmesi gerekir. Karaciğer beslenme ile doğrudan ilgili bir organ olduğu için hepatit hastalığında da beslenme büyük öneme sahiptir.
Hepatit C diyetinde dikkat edilmesi gereken hususular nelerdir?
Pek çok hastalığın tedavi sürecinde beslenmenin özel bir yeri vardır. Özellikle karaciğerden kaynaklanan hastalıkların birçoğunda beslenmeye özen gösterilmesi gerekir. Bazı besin maddeleri karaciğere iyi gelmez. Hepatit hastaları bu besin gruplarını çok iyi bilmelidir. - Hepatit C hastalarının diyet programında mutlaka et, süt ve süt ürünlerinin bulunması tavsiye edilir. Özellikle iyi pişmiş et tüketilmelidir. Et ve süt ürünlerinin seçiminde yağsız olanların tercih edilmesi önerilir.
- Hepatit C hastalarının eskiden beri sürekli tatlı besin maddeleri tüketmesi önerilmektedir. Bu besin maddeleri seçilirken doğal olarak üretilmiş olanların tercih edilmesi gerekir. Örneğin reçel yerine bal, pekmez, kuşburnu marmelatı gibi ürünler seçilirse tatlı ihtiyacı daha sağlıklı şekilde karşılanmış olur.
- Hepatit C diyetinde bazı besin maddelerinin tüketimi mutlaka sınırlandırılmalıdır. Yağlı et, yağlı süt, kızartma, acılı soslar, işlenmiş gıdalar, asitli içecekler, hamur işleri, tatlılardan kesinlikle uzak durulması gerekir. Özellikle susam yağı ve bundan elde edilen helva ve tahin de tehlikeli besin maddelerindendir.
- Özellikle iyi yıkanmış yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller bol miktarda tüketilmelidir. Sebzeleri de çiğ tüketmek yerine pişmiş olarak yemeye özen gösterin.
20.01.2024 15:30:53
Hepatit C Diyeti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|