{ "title": "Yetişkinlerde Hepatit B Aşısı", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Yetiskinlerde-Hepatit-B-Asisi-27.jpg", "date": "21.01.2024 01:02:10", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Yetişkinlerde Hepatit B Aşısı, Genellikle bu hastalığa yakalanma riski olan kişilere hepatit B aşısı uygulanmaktadır. Hepatit B virüsü kişinin vücuduna bulaştığı zaman ilerleyen zaman içinde siroz hastalığı denilen karaciğere zara vererek akciğer kanseri hastalığına yakalanmasına sebep olmaktadır. Bunun sonucunda pek çok durumda ölüm ile sonuçlanmaktadır.

Özellikle HBV enfeksiyonu riski taşıyan her yetişkin mutlaka hepatit B aşısı olması gerekmektedir. Risk grubu altında bulunan kişiler genellikle hepatit B virüsü taşıyıcısı olan insanların başkaları ile cinsel ilişkide bulunması, çok eşli cinsel ilişkisi olan erkekler ve damar yolundan uyuşturucu kullanan kişiler her daim risk altında olan kişilerdir. Aynı zamanda kronik karaciğer hastaları, kronik böbrek hastaları, hemodiyaliz hastaları, HBV enfeksiyonu olan kişiler ile yaşayan insanlar genellikle risk grubunda yer almaktadır.

Yetişkinlerde Hepatit B Aşısı Nasıl Uygulanır?

Çoğunlukla yetişkinlere yapılan hepatit B aşısı, üç dozda uygulanmaktadır. Hepatit B aşısının ilk dozu kişiye yapıldıktan sonra yaklaşık dört hafta sonra ikinci doz yapılmaktadır. Üçüncü dozu ise ikinci doz vurulduktan sonra mutlaka beş ay sonra uygulanması çok önemlidir. Yetişkinlerde hepatit B aşısının bazı riskleri bulunmaktadır. Hatta hepatit B aşısı ile ilgili birtakım problemler olduğu da söylenmektedir.

Yetişkinlere uygulanan hepatit B aşısından sonra 1 ya da 2 gün aşının vurulduğu yerde hafif bir ağrı hissedebilirler. Ayrıca bazı hepatit B aşısı olan hastalarda yüksek ateş görülebilir. Bunların dışında çok nadirde olsa hepatit B aşısı olan kişide ciddi dereceli alerjik reaksiyon gözlenebilmektedir.
" } ] }