{ "title": "Yenidoğan Hepatit B Aşısı", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Yenidogan-Hepatit-B-Asisi-95.jpg", "date": "20.01.2024 04:07:16", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "Yenidoğan hepatit b aşısı, hepatit b oldukça önemli bir hastalıktır. Karaciğerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bu hastalık hayati önem taşımaktadır. Kan ve insan vücudunun salgıladığı sıvı yoluyla bulaşma özelliği taşıyan bu karaciğer hastalığı birçok insanı ve sağlığını tehdit etmektedir. Bu açıdan hayati önem taşıyan hepatit b hastalığının tespiti halinde kesinlikle Doktor gözetimi altına girilmesi gerekmektedir. Kolay kolay kendin belli etmeyebilir ve uzun yıllar boyunca bireyin vücudunda saklı kalabilir. Yeni doğan bebeklerde hepatit b aşısı doğar doğmaz yapılmaktadır. Yapılan bu aşı bebeği hepatit b hastalığından koruyacak ve sağlıklı bir hayat sürdürmesine katkı sağlayacaktır. Eğer bu aşı yapılmaz ise karaciğer hastalığı çeşitli nedenlerden dolayı kendini koruyamayabilir ve işlevini yerine getiremez bir hal alabilir. Böylesi bir durum karaciğerin işlevini etkileyeceği gibi diğer organlarında işleyişini aksatacaktır. İşleyişi aksayan organlar vücudu her yönden etkileyecek ve hayati sorunlar ortaya çıkacaktır.

Yenidoğan bebeklerde hepatit b aşısı uygulaması iki farklı süreçten oluşmaktadır. Bu süreçten ilki olan yöntem yeni doğan bebeğe doğumundan hemen sonra hepatit b aşısı yapmaktır. Bu aşı yapıldıktan hemen sonra ikinci ayda ikinci aşı uygulanır. Ardından 5 ay sonra üçüncü hepatit b aşısı bebeğe yapılır. Bu üç evreden oluşan hepatit b aşısı bebeklerin bu hastalığa yakalanmaması için oldukça önemlidir.

Bir diğer yöntem ise yeni doğan bebeğe birinci ay, ikinci ay, üçüncü ay ve on birinci aydan sonra toplam olarak dört dozdan oluşan yöntem uygulanır. Bu yöntemler Doktor tarafından belirlenerek uygulamaya sokulmaktadır. Hepatit b aşısının yan etkileri ve bu etkilerin getirmiş olduğu birtakım sorunlarla da karşılaşılabilir.

Yeni doğan bebeklerde hepatit b aşısının yan etkileri nelerdir?
Yeni doğan bebeklerde hepatit b aşısının zararları nelerdir?
Hepatit b aşısının bu tür zararları çok nadiren görülmektedir. Yeni doğan bebeklere bu aşının yapılması oldukça önemlidir. Doktor gözetimi altında yapılacak olan bu uygulama düzenli ve sağlıklı olacaktır. Hepatit b aşısı uygulandıktan sonra aile bireyleri çocukların hal ve hareketlerini gözlemlemeli ve herhangi bir durumda tekrar doktora başvurulmalıdır. Bebeklere yapılan hepatit aşısı çok nadiren etki etmeyebilir. Böylesi durumları ortaya çıkarabilmek için ileri zamanlarda tekrar test yaptırılmalıdır. Eğer hastalık geçmemiş ise Doktor tekrar tedaviye başlamalıdır.
" } ] }