{ "title": "Taşıyıcı Hepatit", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Tasiyici-Hepatit-46.jpg", "date": "20.01.2024 08:25:34", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Taşıyıcı Hepatit, Karaciğer rahatsızlıklarından biri olan hepatit, viral bir hastalıktır. Virüslerin yol açtığı bir haslık olan hepatit aynı zamanda da bulaşıcıdır. Hastalığı birçok değişik türü kendini göstermektedir. Akut hepatit en fazla altı ay sürer. Kronikleşen hepatit ise bireylerde yaşam boyu görülmektedir.

Taşıyıcı Hepatit: Hepatit virüsünün insan insana bulaşması söz konusudur. Bu nedenle hepatit virüsü vücudunda yerleşmiş olan bireyler diğer insanlara virüsü kolayca bulaştırabilmektedir. Yani potansiyel virüs kaynağıdır. Birçok birey hepatit olduğunu bilmeden yaşamaktadır. Tespit edilemeyen hepatitli bireyler diğer sağlıklı bireyler için bir tehlikedir. Hepatitli birçok birey sağlıklı görünmesine rağmen virüsü taşımaktadır.

Yapılan araştırmalarda hepatit B olan bireylerin %75'i hepatit virüsü taşıdığını bilmemektedir. İşte buradan da anlaşılacağı üzere hepatit virüsünü taşıdığını bilmeden birçok birey yaşamını devam ettirmekte ve çevresindeki bireylere virüsü bulaştırmaktadır. Özellikle aynı evi paylaştı aile bireyleri en fazla hepatit açısından en fazla risk altında olanlardır. Aynı havluyu, çatal, kaşık kullanma gibi sıradan bir şekilde virüs aile bireylerine kolayca bulaşabilmektedir.

Hepatit Taşıyıcılığı Nasıl Başlar

Daha önceden hepatit rahatsızlığını geçirmiş ve tedavi ile iyileşmiş olan bazı bireylerde virüs hala vücutta bir şekilde kalabiliyor. Bu durumdaki bireylerde farkında olmadan taşıyıcı olmaktadırlar. Sağlıklı bir bireyin vücuduna hepatit virüsü girse bile vücudun ümmin sistemi karşısında yeterli direnci gösterip karaciğere tam olarak yerleşemeyebiliyor. Bu durumda virüs sürekli vücutta tutunabilmeyi başarıyor, o birey de artık virüsü taşıyıcı hale gelmiş oluyor.

Hepatit Taşıyıcısının Yapması Gerekenler

Uzmanların sürekli üzerinde durduğu altı ayda bir check-up yaptırılmasıyla durum tespit edilebilir. Ancak bu öneri bizim ülkemizde pek de dikkate alınmamaktadır. Check-up dışında en azından yılda bir kez kan ve idrar tahlili yaptırmakta bu durumun ortaya çıkmasına vesile olabilir.

Taşıyıcı olduğu belirlenen bireyler uzmanların önerilerini dikkate alarak en kısa sürede tedavilerini yaptırmaları gereklidir. Taşıyıcılı tespit edilen bireyler çevresindeki insanlara virüsü bulaştırmamak adına çok dikkatli bir şekilde davranmalıdır. Hijyen konusuna titizlikle riayet etmelidir.
" } ] }