{ "title": "Otoimmün Hepatit", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Otoimmun-Hepatit-77.jpg", "date": "20.01.2024 21:19:45", "author": "Sahmurat GECKIN", "article": [ { "article": "Otoimmün hepatit, Vücudun kendi bağışıklık sisteminin karaciğere saldırmasıyla iltihap oluşması sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Bu hastalık karaciğer yetmezliğine sebebiyet vermektedir. Otoimmün hepatit, kuluçka süresi bilinmeyen bir hastalıktır. Erkeklere nazaran daha çok kadınlarda görülür ve genellikle 15-40 yaş arasındaki kişilerde sık rastlanır. Hepatit sadece karaciğer iltihabı anlamına gelir. Yani her hepatit bir enfeksiyon hastalığı değildir. Otoimmün hepatitte, vücudun kendi içinde yaşadığı bir sorun olduğu için bulaşıcı değildir. Bu hastalığın iki türü vardır. 1. Türü en yaygın olan türü budur ve daha çok genç kadınlara meyillidir. Kuzey Amerika'da en sık görülen şekil budur. Diğer tip rahatsızlık ise 2-14 yaşındaki kızları etkiler. Genellikle ergenlikte ve yetişkinliğin ilk dönemlerinde meydana gelir.

Otoimmün hepatit belirtileri: Genellikle herhangi bir belirtisi olmaz. Ancak zaman zaman ateş, gözlerde ve ciltte sararma, idrarın köyü renkte olması, Karında şişlik gibi belirtiler oluşabilmektedir.

Otoimmün hepatit tedavisi: Genellikle immün sistemini düzenlemeye çalışan ilaçlarla tedavi edilir. Kullanılan bu ilaçların yan etkileri olabilmektedir. Ancak bu ilaçlar kullanılmadığında hastalık ölümle sonuçlanabilmektedir. Ayrıca hastalığın tekrar etmemesi için sonrasında koruyucu bir tedavi gerekli görülebilir. Hatta bu hastalar ömürleri boyunca ilaç kullanmaya devam edebilirler. Ayrıca tedaviye rağmen hastalığın ilerleyip komplikasyonlu siroza dönüşmesi sonucunda karaciğer nakli gerekli olabilmektedir.
" } ] }