{ "title": "Kronik Hepatit", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Kronik-Hepatit-91.jpg", "date": "19.01.2024 14:15:44", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Kronik Hepatit, karaciğerde meydana gelen iltihaplanma durumunun altı aydan daha fazla sürmesine kronik hepatit ismi verilmektedir. Ayrıca kronik hepatit hastalığı insanlarda uzun yıllar boyunca sürebilen bir hastalık türüdür. Kronik hepatit rahatsızlığının çoğunlukla bir belirtisi gözlenmemektedir. Kronik hepatit insanların karaciğerinde herhangi bir hasara neden olmazken, bazı durumlarda uzun süreli olarak karaciğer iltihaplanmasının devam etmesine ve bunun sonucunda ilerleyen süreçte kişide karaciğer yetmezliği ve siroza neden olmaktadır. Kronik hepatit sebebi ile kişide meydana gelen karaciğer iltihaplanması hiçbir belirti göstermezse de bazen yemek yememe isteğinin oluşmasına, kusma, mide bulantısı, yorgunluk ve ardı ardına gelen sarılık hastalığına, hatta yüksek dereceli ateş şeklinde bazı belirtiler gösterebilmektedir. Kronik hepatit vücutta aktif kronik hepatit ve devam eden kronik hepatit şeklinde mevcut olmaktadır.

Devam Eden Kronik Hepatit, aktif olan hepatitin hafif dereceli geçen bir türü şeklinde devam eden kronik hepatit genellikle B tipi ya da hem A hem de B tipinde olmayan üçüncü farklı bir tipte sarılığın sonucunda meydana gelen bir hastalıktır. Ancak devam eden kronik hepatit hastalığının neden kaynaklı olarak ortaya çıktığı kesin belli olmadığı gibi herhangi bir şekilde ilerlemede kaydetmez. Fakat devam eden kronik hepatit karaciğerde sarılığın oluşuna sebep olurken bu faaliyetin devam etmesi ile kişide siroz hastalığının ortaya çıkmasına etkili olmaktadır.

Aktif Kronik Hepatit, çoğunlukla devam eden kronik hepatit hastalığının tam tersine vücutta ilerleyen bir hastalık çeşididir. Aktif kronik hepatit hastalığı özellikle karaciğerin çalışmamasına ve buna bağlı olarak siroz hastalığı yahut ölüm ile sonuçlanmasına yol açmaktadır. Aktif kronik hepatit hastalığının en yaygın olan sebebi genellikle B tipi hepatit veya hem A hem de B tipinde olmayan hepatitten kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Bazen ortaya çıkan aktif kronik vakalarında herhangi bir özel durum gözlenmezken, bazı kronik hepatit vakalarında ise kişinin kullanmış olduğu birtakım ilaçlara karşı vücudunun reaksiyon göstermesi sonucunda meydana gelmektedir. Aktif kronik hepatit hastalarında yorgunluk belirtisi gözlenmektedir.

Kronik Hepatit Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastanın dinlenmesi sonrasında geçmeyen ve kronik hepatit olduğu düşünülen hastanın Uzman tarafından hem kan testi hem de biyopsi yapılması gerekli görülmektedir. Aktif kronik hepatit ilerleyen bir hastalık olmasından dolayı ölüme sebep olabilen en ciddi hastalıklardan bir tanesidir. Kişide meydana gelen devam eden kronik hepatitte ortaya çıkan sarılık hastalığı kendiliğinden iyileşir, fakat bu süreç aylarca sürebilir. Bu hastaların ilaç kullanımı ile kurtulma şansları ise yaklaşık olarak %80 oranındadır. Kronik hepatit tedavisinde hastalar ilk günlerde ve birkaç hafta içerisinde kendisini daha rahat hissetmektedir.
" } ] }