{ "title": "Kronik Hepatit C", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Kronik-Hepatit-C-43.jpg", "date": "19.01.2024 20:59:14", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Kronik Hepatit C, enfeksiyon sonrasında karaciğerde oluşan bir hastalık çeşididir. Kronik hepatit C özellikle hastalığın başlamasından birkaç hafta sonrası ve bütün bir yaşam boyunca devam edebilen çok ciddi dereceli hastalıklara sebep olabilmektedir. Kronik hepatit C virüsü genellikle kan yolu ile insandan insana bulaşmaktadır. Çoğunlukla kişiye bulaştıktan sonra bütün yaşamı boyunca süren, hatta çok ciddi dereceli sağlık sorunlarına neden olabildiği ölümle de sonuçlanabilmektedir. Kronik hepatit C hastaları için hiçbir aşı yoktur. HCV çoğunlukla enfekte yolu ile alınmış olan kronik hepatit C hastasının kanının başka birisine enfekte edilmesi sonucunda kolaylıkla bulaşabilir.

Kronik Hepatit C Bulaşma Yöntemleri Nelerdir, günümüzde oldukça yaygın olan damar içinden uyuşturucu kullanan kişinin kullanmış olduğu iğneyi bir başkasının kullanması sonucunda kolayca bulaşabilir. Hastanelerde sağlık personelinin iğne batması sonucunda meydana gelen küçük kazalar yoluyla ya da hepatit C hastası olan anneden doğmuş olan bebekten bulaşabilmektedir. Çok az bir olasılıkta olsa kronik hepatit C virüsü taşıyan kişinin kullanmış olduğu jilet, diş fırçası gibi malzemelerin ortak kullanması ile de virüs bulaşabilir. Ayrıca diğer bir bulaşma unsuru da cinsel yol ile HCV virüsünün bir başkasına bulaşabileceği düşünülmektedir. Kronik hepatit c virüsünün risk altında yer alan grubu genellikle çoklu cinsel ilişki, HIV virüsü taşıyan kişi ile ilişkiye giren kişilerde daha fazla rastlanmaktadır.

Kronik Hepatit C Belirtileri, HCV virüsü kişinin vücuduna bulaştıktan yaklaşık olarak altı ile yedi hafta sonrasında bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler arasında halsizlik, sarılık, bulantı ve kusma, ateş, karın ağrısı çekme, idrarın renginin koyu olması, iştahsızlık ve eklemlerde ortaya çıkan ağrıları saymak mümkündür. Belirtiler hastaların yaklaşık %70-80 arasında hiçbir belirti göstermezken geriye kalan %20'lik kısmında bu belirtilerin bazıları gözlenmektedir.
" } ] }