{ "title": "Kronik Hepatit B", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Kronik-Hepatit-B-24.jpg", "date": "20.01.2024 00:53:31", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Kronik Hepatit B, karaciğerde kişinin ömrü boyunca devam edecek olan iltihaplanma sebebi ile organ hasarına, siroza, hatta karaciğer kanserine yol açan bir virüs ya da hastalığın kendisi şeklinde tanımı yapılmaktadır. Karaciğerde enfeksiyonun meydana gelmesi ya da virüsün bulaşması sonrasında kronik hepatit B hastalığı ortaya çıkmaktadır. Kronik hepatit B hastalığı genellikle akut şeklinde görülse de kronik olarak da gelişme gösterebilmektedir. Kişide eğer altı aydan fazla süren bir durum söz konusu ise kronik hepatit b hastalığının varlığını göstermektedir. Ortaya çıkan bu durum çoğunlukla hastaların yaşı ile alakalı olmaktadır. Çünkü yaşı ilerlemiş bireylerde kronikleşme azalmaktadır. Bebeklik döneminde kronik hepatit B rahatsızlığı %90 civarında görülürken, yaşın ilerlemesi ile bu oran genellikle düşer. Özellikle karaciğere yerleşmiş olan virüs kişinin karaciğerinde büyük tahribata sebep olmaktadır.

Kronik Hepatit B Nasıl Bulaşır, bu hastalığa neden olan virüsün bulaşması genellikle vajina sıvısı, diğer vücut sıvıları, kan ve semen aracılığı ile bulaşabilmektedir. Kronik hepatit B virüsü hasta olan insan ile başka bir insanın aynı tabaktan yemek yemesi ile bulaşmaz. Aynı zamanda öksürme, aynı tuvaleti kullanma, tokalaşma, aynı bardaktaki suyu içme ve ortak kullanımlı havuzlara girme ile kesinlikle bulaşmaz. Ancak kronik hepatit B virüsü başka etkenlerden kaynaklı olarak bulaşabilmektedir.
Kronik Hepatit B Belirtileri, hepatit B virüsü toplumda yaşayan her 10 bireyden birisini etkilemektedir. Hepatit B virüsü kişiye bulaştığı zaman hiçbir belirti göstermeden uzun süreli bir kuluçka dönemi geçirmektedir. Genellikle kişiye uygulanan başka tetkikler esnasında tesadüfen bu virüse rastlanılır. Virüs kişiye bulaştıktan sonra yaklaşık olarak 2-6 ay arası kuluçka dönemi geçirmektedir. Bu süre zarfında bile herhangi bir belirtiye rastlanmaz. Ancak bazen yüksek ateş, halsizlik hissi, mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, cilt renginde sararma, karaciğerde hissedilen hassasiyet ve idrar rengini koyu olması şeklinde belirtiler olabilir.

" } ] }