{ "title": "Hepatit", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-83.jpg", "date": "20.01.2024 11:21:50", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Hepatit, karaciğerde meydana gelen, iltihabi reaksiyon olarak bilinen bir hastalıktır. İnsan sağlığını tehdit edici türdedir ve bazı çeşitleri ölüm ile sonuçlanır. Virüs yoluyla oluşan aynı zamanda da bulaşabilen bir hastalıktır. Vücuda giren virüs doğrudan karaciğere yerleşir ve çoğalır. Virüsün kuluçka süresi 6 ay kadar devam eder. Bu süre içinde kişide bazı belirtiler olsa da anlamak biraz güçtür. Çünkü hepatit belirtileri birçok rahatsızlık belirtilerine benzeyen genel etkilerdir. Bu yüzden genelde yapılan kan testlerinde rastlanarak ortaya çıkar. Kimi insanlar, hepatitin B türünü taşıyıcı olarak geçirebilir ve bununla yaşayabilirler. Fakat taşıyıcı olan hepatit kişilerde de yıllar sonra karaciğer hasarları meydana gelebilir. Kimi vücutlarda bağışıklık sistemi kuvveti yüksektir. Virüs vücuda girse bile değeri yükselmez ve virüse karşı aşılanmış olarak bununla kalır. Bağışıklık sistemi zayıf olan ve kendini koruyamayan vücutlarda virüs hızlıca çoğalır ve yayılır. Bunun sonucu karaciğer kanserine kadar gidebilmektedir.

Hepatit belirtileri nelerdir?
Hepatit hastalığından korunmak için neler yapılmalıdır?

Daha önce geçirilmemiş bir vücut için koruma yöntemi çok daha kolay olur ve olumlu sonuç verir. Kişilerin ilk yapması gereken aşılama yöntemidir. Hepatit aşısı daha önce hastalığı geçirmemiş bir kişiyi ömür boyu koruyabilir. Koruyuculuk etkisi yaklaşık %100'dür. Hepatit aşısı 3 aşamalı olarak vurulmaktadır. Bunun dışında kesinlikle ortak eşya kullanmamaya özen göstermek gerekir. Kişinin birçok kişisel eşyası kendine ait olmalı ve başkasıyla paylaşmamalıdır. Bakım merkezlerinde kullanılan aletlerin hijyenine dikkat edilmelidir. Tıraş bıçağı, manikür pedikür aletleri büyük risk taşır. Uygulandığı bölgede kanama yaparsa, alet temizlenmeden bir başkasına kullanılmamalıdır. Ayrıca, içilen suyun temizliği hepatitin en büyük etkenleri arasında yer alır. Dövme veya piercing yaptıran gençlere de rahatlıkla bulaşabilir. Aynı evin içinde hepatit hastası bir kişiyle yaşayan insanlar ve sağlık personelleri en büyük risk altında olan kişilerdir.

Hepatit çeşitleri nelerdir?

Hepatit A, hepatitin bulaşıcı bir türüdür. Ağız ve vücut sıvıları ile bulaşabilmektedir. Atlatmak mümkündür fakat kişi oldukça zor bir süreçten geçer. En büyük belirtisi yüksek ateştir. Hepatit hastalığının en çok görülen türü arasındadır.

Hepatit B, anneden bebeğe rahatlıkla geçiş yapabilen türde bir virüstür. Genel olarak dövme yaptıranlar, ortak deri aletleri kullananlarda görülür. Çünkü hepatit B kan yoluyla ve cinsel ilişkiyle bulaşır.

Hepatit C, kirli kan ürünleri ile vücuda geçer. Aynı şekilde anneden bebeğe geçebilmektedir. Hepatit hastalığının tehlikeli bir türüdür. Uzun yıllar sonra kendini kötü bir hastalıkla gösterebilmektedir. Aynı iğneyi kullanmakla kolayca bulaşır. Ayrıca uzun süre kan nakli görmüş hastalarda sıklıkla görülebilmektedir.

Hepatit D, daha önceden hepatit B geçiren vücutlarda görülmektedir. Hepatit B geçiren vücuda kolayca yerleşir. Tüm hepatit hastalığı belirtilerini taşıyabilmektedir.
" } ] }