{ "title": "Hepatit Testi", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-Testi-87.jpg", "date": "19.01.2024 22:07:22", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Hepatit Testi, Hepatit A, B ve C hastalığına neden olan virüslerin oldukça tehlikeli olması ve ilerleyen dönemlerde karaciğeri etkileyip daha kötü sonuçları ortaya çıkarabileceğinden dolayı hepatit kesinlikle dikkate alınması gereken bir hastalıktır. Bazı kişilerde hepatit hiçbir belirti vermeden ilerleyebileceği için kişinin hepatit olup olmadığını belirlemek ve tanının doğru konulabilmesi için birtakım testler yapılması gerekir. Bu testler sayesinde kişinin hepatit olup olmadığını belirlemek mümkündür. Hepatit virüsünün belirtileri görülen kişiler, hepatit virüsü taşıyan insanlarla yakın ilişki içinde bulunanlar ve hepatit hastalığının için risk teşkil eden, kan ve vücut sıvıları ile temasta bulunacak bir işte çalışanların bu hastalığa karşı tedbir almak için gerek hastanelerde gerekse sağlık ocaklarında hepatit panelleri diye adlandırılan ve oldukça basit olan kan tahlillerini yaptırmaları gerekir.

Hepatit A testi, kanda hepatit A yani HAV virüsünün olup olmadığını kontrol etmek için yapılan bu test antijen testleri olarak bilinir ve yapılacak 2 grup test ile vücudun enfeksiyona verdiği reaksiyon ölçülür.

Hepatit A testleri sonuç değerlendirilmesi

Total Hepatit A testi pozitif, Hepatit A ıgM negatif ise kişinin Hepatit A aşısı yaptırmadan önce bu enfeksiyonu geçirdiği anlamına gelir. HAV virüsü geçiren çoğu kişi bu virüsü geçirilmiş olduğunun farkında olmayabilir.

Total Hepatit A testi negatif, Hepatit A ıgM negatif ise, HAV virüsünün neden olduğu hastalığın geçirilmemiş olduğunu ya da hepatit A aşısının kişiyi yapılmadığını, aşı yapıldıysa dahil etkili olmadığını gösterir.

Hepatit B testi, 3 testten oluşmaktadır. Ancak doktorun tercihine göre hepatitin yeniden değerlendirilmesi için ilk test yapıldıktan 6 ay kadar sonra yeniden bir test yapılabilir. Kişi hepatit ile yakın zamanda enfekte olduğunu düşünüyorsa kanında bulunan Hepatit B virüsünü tespit etmek için Hepatit B virüsü bulaştıktan 4-6 hafta kadar sonra Hepatit B testleri yaptırması gerekir. Hepatit B testleri için yalnızca bir tane kan testi de yeterli olabilir. Ancak kesin tanı konulması ve hastada oluşacak kafa karışıklığının giderilmesi için 3 test gerekir.

Hepatit B testleri sonuç değerlendirilmesi

Anti HBs pozitif ise, aşılama yapıldıktan sonra veya takibinde Hepatit B'nin bağışıklık oluşturduğu anlamına gelir.

HBsAg negatif ise, kişiye hepatit virüsü hiç bulunmamış veya kişinin Hepatit B'yi akut geçirdiği ve hepatit B'den kurtulduğu anlamına gelir. Sonucun pozitif veya reaktif olması enfeksiyonun aktif olduğunu gösterir.

HBeAg pozitif ise, enfeksiyonu aktif olan kişilerin virüsü başka kişilere bulaştıracağı anlamına gelir. Sonucunun negatif olması virüsün başkalarına bulaşmayacağına işaret eder.

Hepatit C testi, HCV virüsü olan Hepatit C ile kişinin enfekte olup olmadığını belirlemek için pozitif veya negatif olarak rapor edilen ve antikor testi olarak bilinen testlerdir.

Hepatit C testleri sonuç değerlendirilmesi

Antikor testi pozitif ise, kişinin HCV virüsüne maruz kaldığı anlamına gelir. Ancak değeri fazla yüksek olmayan kişilerin sonucunu doğrulamak için bir tane daha test gerekebilir.

HCV RİBA testi, kişinin yalnızca Hepatit C virüsüne maruz olup olmadığını belirler. Bu testin sonucu ile kişinin virüse enfekte olup olmadığı belirlenmez. Bu nedenle bu testin pozitif olması her zaman Hepatit C hastalığını anlamı taşımaz.

Antikor testi negatif ise, kişinin Hepatit C virüsü ile hiç enfekte olmadı anlamını taşır.
" } ] }