{ "title": "Hepatit Taşıyıcı", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-Tasiyici-33.jpg", "date": "20.01.2024 07:58:56", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Hepatit B Taşıyıcı, Hepatit B hastalığı, karaciğer de enfeksiyon yapan ve bu enfeksiyon sonucu karaciğere hasar vererek, neticede ölümcül sonuçlara neden bir virüs türüdür. Hepatit B hastalığı bulaşıcı olup, hepatit B taşıyıcının çeşitli etkenler ile başka bir insana bu virüsü bulaştırabilmektedir.

Ülkemiz nüfusunun yaklaşık üçte biri hepatit B virüsüne rast gelmiştir. Buna benzer olarak her on kişiden birinin hepatit B virüsünü taşıdığı ve bulaştırdığı düşünülmektedir. Hepatit B virüsünü taşıyan hastaların %75-80 oranında belirti gözlenmez, bu kişilerin hastalıkları genellikle tarama ve tetkikler sonucu tesadüfen öğrenilmiştir. Hepatit B hastalığının kuluçka dönemi 60-80 gün arasında değişebilmektedir.

Hepatit B Taşıyıcılık Durumu

Hepatit B virüsü ile karşılaşan on bebekten dokuzu ile erişkin kişilerin on'da bir‘i kuluçka dönemi süresi sonunda eğer bu virüsü vücudundan atamadığı takdirde yaşamı süresince hepatit B taşıyıcısı olur ve boyu bu virüsü taşıyarak çevresindeki insanlara yayar. Fakat taşıyıcıların hastalık hallerinde farklılıklar görülebilmektedir. Hepatit B hastalığı kronikleşmiş hastaların %25'i birincil karaciğer kanseri ve siroz sebebiyle yaşamını kaybetmektedir. Hepatit B, birincil karaciğer kanserlerinin %60-80'inden sonra gelir. Karaciğer kanser hastalarının kanser ölümleri sıralaması içinde ilk 3 içinde yer alır. En yaygın kanserojen sıralamasında sigaradan sonra hepatit B virüsü gelir.

Hepatit B Bulaşmaması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir

Hepatit B hastalığının sebebi olan virüsün bir başkasına bulaşması halinde, virüs bulaşan kişinin, Hepatit B enfeksiyonu kapmasına ve daha çok hastalanmasına yol açar. Olabilir. Hepatit B virüsü; taşıyıcı kişileri kanında, menisinde, vagina salgısında, idrarında ve az da olsa tükürüğün de olabilir.

Virüs taşıyıcı ile aynı evde yaşamak zorunda kalan tüm bireylerin hepatit B için kan tahlili yaptırması gerekir. Bu hastalığın bilhassa cinsel ilişki ile geçmesi nedeniyle, eşler tehlike altındadır. O nedenle eşlerin tedbirli olmaları gerekir.
" } ] }