{ "title": "Hepatit Markerları", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-Markerlari-67.jpg", "date": "23.01.2024 04:10:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hepatit markerları, hepatit hastalığının göstergesi olarak kabul edilen değerlerdir. Hepatit hastalık olarak geniş bir tanımlamadır. İçerisinde toksik hepatitler, otoimmün hepatit, kriptojenik hepatit, alkole bağlı hepatit, viral hepatit türleri bulunmaktadır. Viral hepatit bunların arasında daha fazla görülenidir. Hepatit markerları viral hepatite göre değerlendirildiğinde aşağıdaki göstergeler dikkate alınmaktadır. Bunlara sayesinde yapılan test sonuçlarında hepatit tanısı daha kesin olarak konulur.

(Hepatit A virüsü) Hepatit markerları

Anti HAV: bu anti HAV hepatit A tanısı konulması için kabul edilen altın standarttır. IgG antikorları ve immüglobulin M toplamından oluşan anti Hav, tek başına değerlendirildiğinde akut enfeksiyonu göstermez. Yapılan iki ölçümde değerde 4 kat artış olması akut enfeksiyonu düşündürür.

Anti HAV IgM: bu hepatit marker tek bir akut faz serumunda tespit edilirse, enfeksiyonun tanısını destekler. Kişinin geçirmekte olduğu ya da son 6 ayda geçirdiği enfeksiyonu gösterir. 4-6 ayda kaybolur. Kişideki akut hepatit A teşhisinde duyarlılığı tamdır. Ancak bazı konulara dikkat edilmelidir. Bunlar;
Anti HAV IgG: bu hepatit markerları da enfeksiyondan sonra pozitiflik süregen olur, bağışıklık kazanılır. Sağlıklı kişilerde bu hepatit marker geçirilmiş enfeksiyonu ya da aşıyla sağlanan bağışıklığın belirtisidir. Günümüzde tükürükten anti HAV İgG ölçümü yapılan EIA tabanlı bir yöntemde kullanılır. Bu aşılamadan önce çocuklarda başarılı şekilde kullanılabilir. Sık olmasa da yalancı pozitiflik durumu olabilir.

(Hepatit B virüsü) Hepatit markerları

Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg): bu hepatit marker akut enfeksiyonu gösterir. Bu durumda ilk olarak ortaya çıkan serolojik gösterge HBsAg olur. Enfeksiyon iyileşme durumundaysa, ortaya çıkışıyla birlikte en geç birkaç ayda serumdan yok olur. Vakaların %10 kadarında negatif olabilir. Anti HBc IgM bakılmadığı zamanda hepatit B enfeksiyonu teşhis edilemeyebilir. Bazı hallerde kronik hepatit B enfeksiyonu akut enfeksiyonu taklit edebilir.

HBeAg ve Anti HBe (E antijeni ve antikoru): Akut hepatit B enfeksiyonunda yüzey antijenden sonra çıkan HBeAg, DNA ile aktif viral replikasyonun göstergesidir. Enfeksiyon iyileştiğinde HBsAg hepatit markerden önce kaybolur. Bu göstergelerin birlikte negatif olması halinde, enfeksiyonun siroz oluşturma riski yüksek olur.

Hepatit B viral DNA (HBV DNA): HBeAg ile serumda çıkan ve kaybolan hepatit markerları arasındadır.

Anti HBc (Hepatit B kor antijenine karşı antikor: bu hepatit markerları HBsAg sonrasında, anti HBs'den önce çıkar. Kişide akut hepatit B enfeksiyonu varsa Anti HBc IgM göstergesi pozitif olur. HBsAg yok olduğunda, anti HBs oluşmasına kadar yani geçiş süresi olan pencere döneminde anti HBc pozitif çıkar. İki değerin negatif olması halinde, hepatit B enfeksiyonu tanısı anti HBc IgM yardımıyla konur. Enfeksiyonun başlangıcından itibaren 6-8 ayda IgM serumdan kaybolur, ama IgM yıllar boyu pozitif kalır.

Anti HBs (Hepatit B yüzey antijenine karşı antikor): Akut B hepatit iyileştiğinde HBsAg kaybolunca hemen anti HBs ortaya çıkar. Yaşam boyunca genellikle pozitif olur. Nadiren kaybolabilir. Anti HBc pozitifliği hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışıklığı gösterir.

Akut hepatit B enfeksiyonunda viral hepatit markerlar: Enfeksiyonun tanısında HBsAg ile anti HBc IgM testleri istenir. Olguların ilk başvurusunda %10 oranında HBsAg negatifliği görülebilir. Bu enfeksiyonda tanı IgM türü olan anti HBc ile yapılır.

Kronik hepatit B enfeksiyonunda viral hepatit markerlar: 6 aydan fazla HBsAg pozitif olursa kronik enfeksiyon tanısı konur. Bu durumda anti HBc IgM seviyesi oldukça düşük, anti HBc ıGg seviyesi de pozitif olur. %95 oranında akut enfeksiyonda iyileşme olur, %5 oranı kronik hepatit B ya da taşıyıcı olur.

(Hepatit C enfeksiyonu) Hepatit markerları

Hepatit C enfeksiyonu tanısı için kullanılan hepatit markerlar, Hepatit C virüsü genotip tayini, total hepatit C virüsü kor antijeni, hepatit C virüsü RNA ile anti HCV anikorudur. Bu hepatit markerları da tanı koyma ve enfeksiyonun tedavisinde kullanılır.
" } ] }