{ "title": "Hepatit Hastalığı", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-Hastaligi-93.jpg", "date": "21.01.2024 05:19:55", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Hepatit Hastalığı, bu hastalık genellikle cinsel ilişki ve vücut sıvısı ile bulaşır. Ciddi sağlık sorunu olduğu için ölüm riski yüksek olur. Karaciğer iltihabı olarak başlar. Hastalık, hepatit B ve hepatit C olarak görülür.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 28 Temmuz, her yıl Dünya Hepatit Günü olarak kutlanır. Kronik olan bu hastalık maddi ve manevi açıdan birçok sorun oluşturur.

Çocuklarda bu hastalık hafif olur. Yetişkin de ağır hastalık olarak görülür. Anne karnındaki bebeğe kan ve vücut sıvısı ile bulaşabilir. Hepatite karşı düzenli aşı yapılarak önlem alınır. Bağışıklık sistemine etki eden virüs 6 ay içinde temizlenip atılır. Ama hepatit virüsü ağır hastalık olduğu için vücutta atılma süresi uzun ve zor olur. Hepatit virüsü vücutta iltihap oluşturur. Virüs zaman geçtikçe karaciğerde siroz olayına yol açar.

Soğuk algınlığı, halsizlik, yorgunluk, mide bulantısı gibi hastalıkların oluşmasına neden olur. Zamanla koyu renk idrar görülür. Mutlaka doktora gidilmelidir.

Hepatit hastalığın belirtisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Hepatit hastalık virüsü ciddi sağlık sorunu oluşturur. Ölüm riskini artırır. Yüksek baş ağrısı görülür. Vücudun bütün bölgesinde kızarıklık oluşur. Vücut ısısı artar. Sürekli kusma görülür. İshal devamlı oluşur. Dışkı rengi çok koyu olur ve kan görülür. İştahsızlık oluşur. Mide bulantısı sürekli olur. Karaciğerde iltihap oluşması ciddi sağlık sorunun başlamış olduğunu gösterir. Karaciğerde iltihap oluşması sarılık hastalığını oluşturur.

Doktor kontrolünde tedavi süresi başlar. Hepatit için ilaç tedavisi uygulanır. Kişi hastanede yatarak doktor kontrolünde olmalıdır. Karaciğer durumu sürekli test yapılarak izlenir. Hastaya devamlı interferon ilacı tedavi bitene kadar verilir. Bu ilaç ağızdan alınır. Kişi iyileşene kadar ilaç tedavisi devam eder.
" } ] }