{ "title": "Hepatit E", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-E-39.jpg", "date": "21.01.2024 23:33:37", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Hepatit E, Hepatit E Virüsü karaciğeri etkilemektedir. Diğer hepatit çeşitlerine göre Hepatit E karaciğer hasarına ya da uzun zamanlı süren hastalığa sebep olmaz. Bu rahatsızlığa yakalan kişiler genellikle birkaç ay içerisinde rahatlıkla iyileşmektedir.

Hepatit E nasıl bulaşır?

Bu hastalık çoğunlukla oral- fekal yol ile bulaşır. Yani enfekte olan kişinin dışkısı ile virüsün bulaşmış olduğu su ya da gıdaları tüketiminden geçmektedir. Bu hastalık kirli sular ile yayılmaktadır. Ayrıca az pişmiş ve pişmemiş hayvansal ürünlerin tüketilmesi ile de geçmektedir. Bu hayvansal ürünler yaban domuzu, geyik, domuz gibi hayvanlar virüs kapmış ise onlardan yapılan ürünleri ile, az pişmiş ve çiğ deniz ürünlerin tüketimi ile olmaktadır. Başka bir bulaşma yöntemde ise kişiye doğrudan alınması oldukça nadir görülen bir durumdur. Kan nakli ile de nadirde olsa bulaşabilmektedir. Cinsel yolla da bulaşma ihtimali hiç yoktur. Bir kişiye defalarca hepatit E virüsü bulaşmaz.

Hepatit E en sık kimlerde görülür?

Genellikle orta yaşta ve genç olanlarda sıklıkla görülmektedir. Yaşlı ve çocuklarda çok nadir görülür.

Hepatit E belirtileri nelerdir?

Kişiye virüs bulaştıktan sonra belirtiler neredeyse 2-7 hafta arasında ortaya çıkar. Bu semptomlar neredeyse 2 ay sürece devam eder.
Hepatit E nasıl teşhis edilir?

Doktora muayene gittiğiniz zaman göstermiş olduğunuz belirtilere göre seyahat edilen yerleri ya da yediğiniz gıdalar hakkında sorular soracaktır. Eğer doktor virüsten şüphelenirse kan testi isteyebilir. Yapılan bu testler ile kişinin karaciğerinin enfekte sorunu olup olmadığını ve vücutta virüse karşı antikor olup olmadığını gösterir. Kanda antikorların bulunması sonucu virüse kapıldığının göstergesidir.

Hepatit E tedavisi nasıl yapılır?

Genellikle bu rahatsızlık kendiliğinden geçebilir. Aslında bilindik bir tedavisi bulunmamaktadır. Ayrıca Hepatit E hastalığının aşısı da yoktur. Daha çabuk iyileşmek için yapılması gerekenler;

" } ] }