{ "title": "Hepatit B", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-B-39.jpg", "date": "20.01.2024 13:15:57", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Hepatit B: Ülkemizde oldukça önemli bir sağlık sorunu olan Hepatit B, karaciğerde iltihap oluşamasina sebep olan Hepatit B virüsünün yol açtığı viral bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalık olan Hepatit B, bazı kişilerde uzun süre belirti vermeden ilerleyebileceği gibi bazı kişilerde ise birtakım belirtiler ile ortaya çıkar. Genellikle belirti vermeden devam eden Hepatit B virüsü hastalığın ilerleyen dönemlerinde siroz ve karaciğer kanseri gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Hepatit B hastalığında bazı durumlarda belirtiler aniden başlar ve kısa bir süre sonra kendiliğinden yok olur. Bu durumda Hepatit B akut olarak değerlendirilir. Bununla beraber Hepatit B kronik de olabilir. Bu hastalığın kronik hale gelmesi hastanın yaşı ile alakalıdır. Hastalığın kronikleşmesi hastanın yaşı ilerledikçe azalır. Bebeklerde Hepatit B'nin kronikleşme oranı oldukça yüksekken erişkinlerde ise bu oran %5 gibi az bir oranı kapsar.

Akut Hepatit B ve belirtileri nelerdir?

Bu hastalığa neden olan virüsünün vücuda girdikten sonra 6 ay gibi bir sürede iyileşmesi durumu akut Hepatit B olarak değerlendirilir. Akut Hepatit B birçok kişide hiçbir belirti göstermez. Bazı kişilerde de hastalık oldukça hafif olduğu için kişi doktora gitme gereği hissetmez. Akut Hepatit B hastalarının yaklaşık yarısı bu enfeksiyonun kendisinde olduğunun farkında bile olmaz ve virüsün başkalarına bulaşmasına neden olurlar. Ani gelişen Akut Hepatit B hastalığının ancak oldukça az bir kısmı ciddi bir hastalığa yakalanarak hastanede bakımları yapılabilir. Bu durumda kişide ateş, ağrı, iştahsızlık gibi gribe benzeyen belirtiler ortaya çıkabilir. Bununla beraber Akut Hepatit B de karın ağrısı, kendini hasta hissetme ile bulantı ve kusma, sarılık ve ishal gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

Kronik Hepatit B ve belirtileri nelerdir?

Hepatit B virüsünün vücuda yerleşmesi ve 6 aydan uzun bir süre iyileşmemesi bu hastalığın kronik hale geldiği ve ömür boyu süreceği anlamına gelir. Kronik Hepatit B de Akut Hepatit B gibi herhangi bir belirti vermeden de ilerleyebilir. Çünkü bu hastalığının etkilediği organ olan karaciğerin oldukça sağlam bir organ olmasından ve karaciğerin bir kısmının zarar görmesi durumunda dahi görevlerini yerine getirmesinden dolayı hastalık kişi de hiçbir belirti göstermeyebilir. Ancak bazı kişilerde gözlerde ve tende sarılık, kişinin kendini yorgun ve halsiz hissetmesi, güçsüzlük, iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı ve kusma, avuç içlerinde kırmızı lekeler, cinsel isteksizlik, uyku düzeninin bozulması, vücudun belirli bölgelerinde kaşıntı, karaciğer bölgesinde rahatsızlık ve acı hissi, tende örümcek bacağını andıran ince kan damarları, dışkının soluk gri renginde, idrarın koyu renkte olması gibi belirtilerin yanı sıra oldukça ciddiye alınması gereken, karın boşluğunda, bacak, ayak ve ayak bileklerinde şişme, yüksek ateş ve titreme, nefes almada güçlük, kan kusma, dışkının siyah renkte olması, sersemlik hali, zihin bulanıklığı gibi belirtilerde Kronik Hepatit B belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler görüldüğü takdirde mutlaka doktora gidilmesi gerekir.

Hepatit B nasıl bulaşır

Hepatit B çoğunlukla anneden bebeğe doğum anında geçer ve Hepatit B vakalarının çoğunluğu bu yolla bulaşmıştır. Bununla beraber Hepatit B, korunmasız ilişki esnasında, iğne ve tüp gibi ekipmanların paylaşılmasında, vücut delme veya dövme esnasında kullanılan aletlerin sterilize edilmediği durumlarda, Hepatit B virüsü taşıyan kişilerde yakın temasta bulunulmasında, kan haricinde ter, cinsel organ sıvısı ve tükürük gibi vücut sıvıları ile oldukça kolay bulaşabilen bir hastalıktır. Kişinin çatlak veya açık olan bir yarasına temas eden kan ya da herhangi bir vücut sıvısı bile bu virüsün bulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle Hepatit B hastalığı olan kişilerin tıraş bıçakları, diş fırçası ve tırnak makası gibi kişisel bakım eşyaları kesinlikle ortak kullanılmamalıdır.

Hepatit B risk grupları

Kan ürünleri kullanan kişiler, Hepatit B li kişilerle aynı evi paylaşanlar, eş cinseller, birçok kişi ile cinsel ilişkide bulunanlar, damar içi ilaç bağımlıları, hemodiyaliz hastaları ve annenin Hepatit B olmasının yanı sıra okul, kreş, huzurevi, yurt, kışla gibi toplu halde yaşanan yerler risk grupları arasında sayılabilir.

Hepatit B tedavisi nasıl yapılır?

Akut Hepatit B tedavisi, bu hastalık için spesifik bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak Akut Hepatit B hastalarının için istirahat oldukça önemlidir ve bununla beraber kişiye yeterli miktarda sıvı ve gıda alması önerilir.

Kronik Hepatit B tedavisi, bu hastalığın Hepatit B konusunda Uzman olmuş doktorlar tarafından tedavi edilmesi gerekir. Kronik Hepatit B hastaları hastalığının gelişimi açısından mutlaka doktor tarafından düzenli bir şekilde takip edilmelidir. Ancak bir her Kronik Hepatit B hastalığı tedavi gerektirmeyebilir. Bu hastalık için birçok ilaç bulunmaktadır. Uygulanacak ilaç tedavisi ile Kronik Hepatit B hastalığı kontrol altına alınmakla beraber bu hastalığın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkma riski olan siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gibi hastalıkların da önüne geçilmiş olunur. Fakat uygulanan tedavide Hepatit B virüsü etkisiz hale getirilebilir, bu virüsün vücuttan kesin olarak atılması çoğunlukla mümkün değildir.
" } ] }