{ "title": "Hepatit B Virüsü", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-B-Virusu-32.jpg", "date": "20.01.2024 06:15:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hepatit B virüsü, karaciğerde hayat boyu sürecek bir iltihaplanmaya neden olarak, karaciğerde hasara, siroz ve karaciğer kanseri oluşumuna yol açar. Virüs nedeniyle oluşan hastalıkta Hepatit B olarak tanımlanır. Virüs vücutta akut olarak ya da kronik şekilde hastalığa neden olabilir. Hepatit B virüsünün neden olduğu enfeksiyon 6 aydan fazla devam ederse, kronik hepatit B oluşur. Hastalığın kronikleşmesi hastanın yaşıyla orantılıdır. İlerleyen yaştaki hastalarda kronikleşme oranı düşer. En riskli dönem bebeklik çağıdır. Hepatit B virüsünden korunmanın en güvenli yolu aşılamadır. Hepatit B virüsü karaciğere yerleştiğinde, organda hasar oluşmaya başlar.

Hepatit B virüsü nasıl bulaşır?

Virüsün bulaşıcılığı vajina sıvısı, kan gibi vücut sıvılarıyla olur. Bunun dışında sanılanın aksine aynı tabak, bardaktan beslenmek, tokalaşmak, öksürmek, ortak tuvalet kullanımı, sarılma, havuzda yüzme gibi nedenlerle hepatit B virüsü bulaşmaz. Virüsün bulaşmasına neden olan aktiviteler ise;
Hepatit B virüsü bulaştığında hangi belirtiler olur?

Hepatit B virüsü toplumda her 10 kişiden birini etkiler. Fazla belirti göstermeden vücutta hasara neden olur. Tesadüfen rutin tetkiklerde belirlenen hepatit B virüsünün vücuttaki kuluçka dönemi 3-6 ay kadar sürer. Belirti verdiği durumlarda ise;
Hepatit B virüsü bulaştıktan sonra hangi etkileri gösterir

Eğer hepatit B virüsü bulaşan kişinin immün sistemi güçlüyse, vücudunda antikor üretimi olur. Bunlar hastalıktan koruyucu maddelerdir. Böylece kişi doğal olarak virüsten kendini yaşam boyu koruyacaktır.

Eğer immün sistemi yeterince güçlü olmazsa, vücudun ürettiği antikor sayısı da yetersiz olur. Bu durumda virüsü taşıyan kişi taşıyıcı olur. Hepatit B hastası olmaz, fakat bu hastalığı başka kişilere bulaştırmaya başlar. Toplumda böyle gizli hepatit B taşıyıcısı çok fazladır. Taşıyıcı olanlarda karaciğer kanseri riski yüksek olur. Bunun dışında hepatit B virüsü karaciğerde hasara neden olur ve kişide karaciğer yetmezliği ortaya çıkabilir.

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ise hiç antikor üretilemez. Bu yüzden hepatit B virüsü kişiyi etkisi altına alır. Karaciğere yerleşen virüs organın fonksiyonlarını bozar, karaciğer enzimlerini yükseltir. Bu süreçte kişide karaciğer yetmezliği oluşmaya başlar. Virüsün etkisi uzun yıllara yayılır ve kişide karaciğer kanseri gelişebilir. Geri dönüşü olmayan karaciğer hasarı yaşanır.

Hepatit B virüsü hangi kişileri daha fazla etkiler?
Hepatit B virüsü tedavisi ve korunma yolları

Hepatit B virüsü kişide akut hastalığa neden olursa, genellikle beslenmede sıvı gıdaların alınması, yatak istirahati gibi önlemlerle kontrol altında tutulur. Virüs kronik hastalığa yol açmışsa, doktor denetiminde tedavi uygulanır. Hastalık ilaçlarla kontrol altına alınır, karaciğerdeki organ hasarına, karaciğer kanseri, siroz gibi rahatsızlıkların önlenmesine çalışılır. Ancak hepatit B virüsü vücuttan tam olarak yok edilemez.

Hepatit B virüsünden korunmanın en iyi yolu aşılama yapılmasıdır. Bu sayede virüsten korunma %90-95 kadar olur. Kişinin immün sistemi güçlü olursa, bu oran %100 kadar olur. Ancak taşıyıcı olanlara, hepatit B hastası olanlar aşılanamaz. Virüsten korunma için aşının 3 doz şeklinde uygulanması gerekir.
" } ] }