{ "title": "Hepatit B Tedavisi", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-B-Tedavisi-25.jpg", "date": "21.01.2024 03:51:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hepatit B tedavisi, hepatit B hastalarda akut ve kronik şekilde gelişme gösteren bir rahatsızlıktır. Hastaların yaşamları boyunca etkili olan ve karaciğer hasarına kadar gidebilen Hepatit B tedavisinde akut ve kronik olmasına göre farklı yollar izlenir. Eğer akut hepatit B şüphesi varsa hastaların mutlaka bir doktora gitmesinde yarar vardır. Bu hastalar için uygulanacak tedavide yatak istirahati yapmaları, alkolden uzak durmaları, kullanıyorlarsa karaciğeri zorlayan ilaçları bırakmaları tavsiye edilir. Bu hastalar için özel bir beslenme programı da tavsiye edilebilir. Hastalığı kronik seyri varsa bu hastalar içinde ilaç tedavisi programı uygulanabilir. Hepatit B tedavisi hastalığın seyrine göre planlanır.

Hepatit B tedavisi (İlaç tedavisi)

Hastalara ilaç tedavisinin uygulanması bazı koşullarda tercih edilir. Akut vakalarda hastalarda kendiliğinden iyileşme oranı fazla olduğu için, genellikle tedavi uygulanmaz. Ancak ciddi seyirli hepatit B hastalarında ilaç tedavisi uygulanır. Hastalardaki karaciğer iltihabı normalde 4-5 hafta içinde iyileşme gösterdiğinde, ilaç tedavisi uygulanmadan hastalığın iyileşmesi beklenir. Fakat kronik hepatit B hastalarında durumlarına bağlı olarak antiviral tedavinin yapılması gerekir. Hastalarda eğer yapılan kan testlerinde yoğun oranda virüs tespit edilirse, karaciğer iltihabı belirlenirse, karaciğer sirozu olanlarda, kanda hepatit B virüsü bulunanlarda ilaç tedavisi uygulanabilir.

İlaç tedavisinde virüs türüne uygun şekilde, hastanın kanındaki virüs miktarına uygun karaciğerdeki hasara göre ve hastaya yapılan tedavilere göre ilaç ya da ilaç kombinasyonları belirlenir. Burada hastanın yaşı, siroz derecesi, karaciğer kanseri oluşma riski de göz önüne alınır. Hepatit B tedavisi kanda bulunan virüslerin yok edilmesini, virüs enfeksiyonunun bağışıklık sistemi tarafından kontrol altına alınmasını hedefler. Hepatit B tedavisi sırasında kullanılan ilaçların en fazla tercih edilenleri ise;

İnterferon alfa: bu ilaç tedavide virüslerle mücadele etmesi için bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar. Düzenli şekilde haftada bir enjekte edilerek kullanılırlar. Hastanın 6-12 ay tedavi edilmesi ilacın faydalı olmasını sağlar. Özellikle kronik hepatit B hastalarının bazı dönemlerinde kullanılan bir ilaçtır.

Virüstatikler: Hepatit B tedavisi sırasında karaciğer hücrelerinin çoğalmasını engelleyen bu ilaçların içeriğinde telbivudin, lamivudin, entecavir etken maddeleri vardır. İlaçların kullanımı genellikle tek olarak yapılır. İlaç kombinasyonlarının pek faydası görülmez.

Hepatit B tedavisi sırasında ileri aşamadaki hastalarda ve karaciğer hasarı ileri seviyede olan, karaciğer kanseri riski yüksek olan hastaların tedavi seçeneği sadece karaciğer nakli yapılması olabilir.

Hepatit B tedavisi sırasında beslenme

Akut hepatit B hastalarının tedavisi sırasında beslenmede bazı konulara uyulması iyileşmeyi hızlandırır. Bu hastalara uygulanabilecek spesifik bir tedavinin olmaması nedeniyle beslenmeyle hastanın desteklenmesi önemlidir. Bu yüzden karaciğere faydalı olacak yiyecekler beslenme programına alınmalıdır. Eğer hastanın karaciğer fonksiyonları kısıtlandı ise tuz alımının ve protein tüketiminin azaltılması faydalıdır. Hasta alkol kullanıyorsa, bunu tamamen bırakması gerekir. Diyet programında sarı ve yeşil sebzeler, özellikle enginar, portakal, turunç, havuç, elma, incir, ıhlamur, böğürtlen, kuru üzüm gibi besinler olmalıdır. Yiyeceklerin yağı az olanı, kolesterolü düşük olanı, fiber miktarı fazla olanı tercih edilmelidir. Bu sayede karaciğer kısa sürede kendini yenilemeye, enfeksiyondan kurtulmaya başlayacaktır.
" } ] }