{ "title": "Hepatit B Taşıyıcı", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-B-Tasiyici-11.jpg", "date": "19.01.2024 10:19:33", "author": "Onur Özbinar", "article": [ { "article": "Hepatit B taşıyıcı, Hepatit B hastalığı yayılabilen ve kişiden kişiye geçebilen bir hastalıktır. Örneğin hepatit B olan kişinin tabağından yemek yenildiğinde, ilişki veya dokunma yoluyla daha kolay bulaşabilmektedir. Bu nedenle hepatit taşıyıcılığından korunmak için ilk olarak aşı yaptırılmalıdır. Aşı, kişiyi yüzde 95 oranında koruma altına alır.

Hepatit B hastalığının belirtisiyse kusma, halsizlik, iştah kaybı, bulantı, gözlerde veya deride aşırı derecede sararma gibi şeyler ile karşılaşılabilir. Ancak kişi sarılık geçirdiğinin farkına varmamaktadır. Hepatit B hastalığı geçiren bir kimse genellikle şifasını bulabilir veya hastalık mikrobunu vücuttan atarak sağlığına kavuşabilir. Fakat bazense hastalık mikrobu vücutta kalmaya devam edebilir bu olay ise sık sık yaşanmasa bile bazen görülebilmektedir. Hastalık geçirdikten sonra ise hala mikrobu taşımaya devam eden kişilere ise hepatit B taşıyıcı adı verilmektedir.

Günümüzde ise halk arasında gizli sarılık adı ile adlandırılmaktadır. Taşıyıcılar genellikle hiçbir şeyden şikâyetçi değillerdir. Ancak kan tahlillerinde veya sağlık kontrollerinde daha çok meydana gelebilmektedir. Genellikle bu durum kişinin hayatı devam ettikçe devam edebilmektedir.

Hepatit B taşıyıcılığının riski

Hepatit B taşıyıcısına günümüzde uygulanacak olan hiçbir tedavi yöntemi bulunamamaktadır. Ancak bununla kalmamalı kişilere bulaşmaması için tedbirler alınması gerekmektedir. Taşıyıcı risk altından çıkabilmesi için alkol veya sigara gibi zararlı olan maddelerden mutlaka uzak durmak gereklidir. Kontroller aksatılmamalıdır.

Taşıyıcı bir bayan veya özellikle hamileyse mutlak doktora görünerek durum anlatılmalı veya bebek için önlemlerin alınması gerekmektedir. Örneğin ilk günden serum veya aşı yapılarak bebeğin korunması gerekmektedir. Taşıyıcıların özellikle bakım ya da temizlik eşyalarını ayrı olması gereklidir. Bir defa kullandığı makas, tarak ve diş fırçası gibi eşyaları başkası tarafından kesinlikle kullanılmamalıdır.

Çoğu kişilerde taşıyıcılık kalmamaktadır. Yani yüzde 5 kişide taşıyıcılık kalmaz bunun bir nedeniyse kişinin vitaminsiz kaldığında kaynaklanabilir. Hepatit B taşıyıcılarında karaciğer yük altındadır. Taşıyıcının kullamış olduğu metal, cam veya plastik eşyalar tamamen temizlenmek istendiği zaman bir çorba kaşığı çamaşır suyu içeren bir bardak suda 15 dakika bekletilmelidir. Katı yağlar veya katı yağıyla pişirilmiş yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Hepatit B tedbirlerinin alınması halinde el sıkışmak, kucaklaşmak, yanaktan öpmek, aynı masada yemek veya aynı odada yatmak gibi sosyal faaliyetlerde bulaşamaz.
" } ] }