{ "title": "Hepatit B Hastalığı", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-B-Hastaligi-95.jpg", "date": "20.01.2024 16:59:26", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Hepatit B Hastalığı, Hepatit B denildiği zaman ilk akla gelen karaciğer enfeksiyonu ve karaciğer iltihabıdır. Karaciğer vücut içerisinde, vücudu toksinlerden temizleyip, sindirim sisteminde işlevi olan, safrayı sentezleyerek kana veren, ayrıca vücutta görevli daha pek çok taşıyıcı olan proteinleri de sentezleyen vücudun ana organlarından biridir.

Hepatit, hastalığa sebep olan virüslerden sadece biridir. Bu virüsün sebep olduğu hastalık, çok vahim sonuçlar doğurabilmektedir. Karaciğer organında kendine yer bulan bu virüs, burada üreyip çoğalarak bir zaman sonra karaciğeri etkisiz hale getirir. Fonksiyonunu yitiren bu organ hastanın ölüm sebebi olur.

Dünyada yaygın bir sağlık sorunu olan Hepatit B hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Türkiye nüfusunun %30 civarı hayatında bir defa da olsa bu hastalığın virüsü ile karşı karşıya gelmiştir. Aynı şekilde, bu virüsü taşıyan ve bulaştıran hastaların sayısı %10 civarıdır.

Hepatit B Hastalığının Tanımı

Hepatit B Hastalığının büyük bir kısmı (%75-80) hastalığı ile ilgili bir belirti göstermez. Bu hastalık genellikle tarama ve tahliller sonucu tesadüfen görülür. İki ile altı ay bir süre ile kuluçka devresi geçiren Hepatit B hastalığı bu dönemin sonunda aşağıda yazılan şu belirtileri göstermektedir.
Hepatit B Virüs Taşıyıcılığı

Hepatit B'den kurtulmanın en iyi yolu aşı yaptırmaktır. Eğer vücutta hepatit virüsü yoksa, bu hastalıktan korunmak için aşı yaptırmak gerekir. Aşının koruma rolü %90-95'tir. Şayet hepatit B virüsü taşıyan hastanın bağışıklık sistemi güçlüyse vücudunda antikor dediğimiz, virüs için koruyucu maddeler meydana gelir. Bu antikorlar belli bir seviyede kalarak, hastanın doğal olarak aşılanmasını sağlar ve tam bir iyileşme gerçekleştirir. Bu durumda olan bir insan arık yaşadığı sürece Hepatit B'den korunaklı olur.

Hepatit B virüsü için hastada meydana gelen bu kalkan konumundaki antikorlar, şayet istenilen düzeyden az ise bu insan Hepatit B taşıyıcısı olarak kalır, kendisi henüz hasta değildir. Ancak virüs bulaştırıcı olarak potansiyel bir durumdadır. Bu kişi yaşadığı ortam için büyük bir risk oluşturmaktadır.

Ülkemizde bu durumda olan gizli taşıyıcılar çok fazladır, Hepatit B virüsünün kontrolsüz olarak bulaşmasında en sessiz yoldur. Hepatit B virüsünün taşıyıcı bir insan için tehlike bir aç yıl sonra görülebilir. İlerleyen yıllarda bu virüsü taşıyan insan karaciğer kanseri adayı olabilir veya organ tahrişi ile karaciğer yetmezliğine uğrayabilir. Hepatit B hastalığında en çok B bebeklerde %90, çocuklarda %25-50 ve erişkin insanlarda ise %5 civarındadır.

Hepatit B Hastalığı Risk Grupları

" } ] }