{ "title": "Hepatit B Aşısı Yan Etkileri", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-B-Asisi-Yan-Etkileri-56.jpg", "date": "21.01.2024 00:56:13", "author": "Burçak Özcan", "article": [ { "article": "Hepatit B Aşısı Yan Etkileri, hepatit B aşısı oldukça güvenlidir. Yan etkileri oldukça azdır. Nadiren de olsa bazen yan etkileri görülebilir. Bunun en büyük nedeni aşının içerisindeki etken maddelerin dozunun tam ayar yapılamamasından kaynaklanmaktadır. Bu belirtiler o bölgede şişlik, kızarıklık ve halsizlik yapabilmektedir.

Hepatit B aşısının işlevi virüsü parçalayarak hastalık durumunu ortadan kaldırmaktır ve etkisiz duruma gelen bu mikrobun bir bölümü alınarak dünya üzerinde hastalıklarda etkili hale getirilir. Bu aşı kendiliğinden hastalık üretmez. Teknolojinin ilerlemesiyle geliştirilen aşılar yardımıyla bu hastalıklara karşı son derece güvendeyiz bu aşı özel ücretli aşılardan değildir, tamamını devletimiz karşılar yani devlet memurlarına sosyal güvenlik kurumundan yararlanan sigortalılar bu aşıdan ücretsiz yararlanır.

Hepatit B aşısı günümüzde çok işlevli olup tüm hastaların hayatlarını kurtarır. Bu aşıyı ilk kez yapılan hastalarda yan etkisi nadir de olsa görülebilir. Hepatit B aşısı yan etkileri 20 ile 50 yaş arasında sık görülür. Bu aşıyı daha süt çocuklarımıza dahi yaptırabiliriz. Hepatit B aşısı yan etkileri olduğu kesin ama bunların ne kadar çoğunlukta olduğu tam olarak bilgi edinemiyoruz.

Hepatit B Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Cilt hastalıkları: Cilt üzerinde bazı bölgelerde deride sertleşme, yüzümüzde kırmızı lekelenmeler, minik minik kabartılar, el üstünde halka şeklinde yaralar görülür.

Sinir hastalıkları: Sinirlerin kalıplarını kaybetmesine sebep olabilir ve kişiyi felce kadar sürükleyebilir.

Bağışıklık hastalıkları: Görülen halsizlik ve yorgunluk ve damar irini oluşumuna sebep olabilir.

Kan hastalıkları: Kemik iliğinde bozukluklar oluşması, kansızlık gibi etkiler görülür.

Diğer yan etkileri ise; romatizma, göz bozuklukları ve hepatit gibi hastalıklardır. Herkesin Hepatit B aşısı olmasına gerek yoktur. Aşıya ihtiyaç durumları şu şekilde sıralanabilir; sürekli kan nakline ihtiyaç duyan kişiler, damardan alınan uyuşturucu bağımlısı kişiler, hayat kadınları, hayat kadınlarıyla ilişkiye giren kişiler, kalabalık ortamda yaşayan kişiler, hepatit B hastalığını taşıyan kişiler ve hepatit B hastalık bölgesinde bulunanlardır.
" } ] }