{ "title": "Hepatit B Aşısı Sonrası", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-B-Asisi-Sonrasi-55.jpg", "date": "20.01.2024 04:02:50", "author": "Gülay özdemir", "article": [ { "article": "Hepatit B aşısı sonrası, Aşının belirgin bir yan etkisi olmadığından endişeye gerek yoktur. Güvenli bir aşı olan hepatit B virüsü parçalayıp hastalığın oluşmasını engeller. Canlı bir aşı değildir. Bu yüzden aşı yapılır yapılmaz herhangi bir belirti vermez. Yalnızca aşı yerinde kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşabilir. Genellikle karşılaşılabilecek yan etkiler bunlardır. Bu durumlarda aşı yapılan yere alkollü pamuk koyarak şişlik ve ağrıyı azaltabilirsiniz. Ağrı kesici de içerek her aşıda olabildiği gibi ağrı ve ateşi önleyebilirsiniz.

Hepatit B aşısı sonrası aşı yapılan bebeklerde ve erişkinlerde etkiler değişebilir. Bebeklerde görülen etkiler ateş, aşı yapılan bölgede kızarıklık, şişlik, huzursuzluk olsa da erişkinlerde bu durumlarla çok sık karşılaşılmaz. Bebeklerde ateş ile karşılaşılırsa mutlaka doktora danışarak doktorun önerdiği ağrı kesici veya ateş düşürücü ilaçlar kullanabilirsiniz.

Hepatit B aşısı sonrası oluşabilecek durumlarla ilgili çalışmalar mevcuttur. Çalışmalar sonucu belirlenen yan etkiler, deride sertleşme, yüzde ve vücutta döküntü, ufak kabarcıklar, yorgunluk, ateş, hepatit, göz bozuklukları, bağışıklık hastalıkları, anaflaktik şoktur. Çalışmalar sonucunda tespit edilen yan etkiler çok nadir de olsa görülebilmektedir.

Hepatit B aşısı sonrası huzursuzluk görülebilmektedir. Ateş ve diğer belirtiler olmasa da bebeklerde görülen bir durumdur. Uykuya eğilim, genel durumda farklılık gören aileler daha da panik olabiliyor. Hepatit B ve benzeri açılar hastalıklardan koruyucu amaçlı olup hastalığın oluşacağı anlamına gelmez.

Hepatit B aşısı sonrası rapel denilen pekiştirme dozları olabilmektedir. Normalde üç doz olan hepatit B ilk yapıldıktan bir ay sonra ikincisi altı ay sonra üçüncüsü yapılır. Erişkinlerde gerekirse kanda hepatitin antikor oluşturup oluşturmadığı bakılır. Oluşturmazsa bir doz daha doktor önerisi ile yapılabilir. Bebeklerde bağışıklık normal ise gerekmez. Diyaliz hastalarında doz miktarı artar.

Hepatit B aşısı sonrası alerji testi yoktur. Anaflaktik şok geçirenler bir daha bu aşıyı olamaz. Anaflakti aşı sonrası ilk 24 saatte gelişir ve acil müdahale gerektirir.

Hepatit B Aşısı sonrası gebe kalmakta bir sıkıntı olmaz. Gebelikte gerekirse yapılmaktadır.
" } ] }