{ "title": "Hepatit A Tahlili", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-A-Tahlili-22.jpg", "date": "19.01.2024 20:10:26", "author": "Fatma ULUSAL", "article": [ { "article": "
Hepatit A Tahlili, hepatit A virüsü (HAV) enfeksiyonu nedeniyle oluşan karaciğer iltihaplanması enfeksiyonunun belirlenmesi için kullanılan yöntemlerdir. Bu tahlil hepatit A enfeksiyonunun belirlenmesinde, daha önceden bu hastalığa yakalanıp yakalanmadığının tespitinde veya bu enfeksiyona karşı aşı yapılması durumunda kişide oluşacak cevabı görmek için yapılan bir tahlildir ve kişiden kan alınarak yapılır. Hastalık şüphesi olan kişiler aç veya tok karnına kan verebilirler.

Hepatit A Tahlili Nasıl Yapılır?

Hepatit A hastalığının belirlenmesi sırasında kullanılan yöntemlerin başında antikor tahlili gelir. Hepatit A hastalığına yakalanan bir kişide hastalığın erken dönemlerinde oluşan IgM antikoru ve sonraki dönemlerinde oluşup sonraki hayatının tamamında kişiyi hepatit A'ya karşı koruyan IgG antikorları oluşur. Bu antikorlar lgM testi ve toplu antikor testi şeklinde olmak üzere iki şekilde belirlenebilir. Bu tahlil sayesinde kişinin hepatit A olup olmadığı veya hastalık öyküsü tespit edilir. Hepatit A hastalığını belirlemek için kullanılan antikor tahlillerine ilaveten yardımcı bazı tahliller de gerekebilir. Bu testler şu şekilde sıralanabilir;
Hepatit A Tahlili Kimlere Yapılır?

Hepatit A hastalığı yenidoğanlar dahil olmak üzere tüm bebeklerde yetişkinlerde ve yaşlılarda görülme ihtimali olan bir hastalıktır. Bu hastalık daha çok erken yaşlarda görülebilmektedir. Bu nedenle de her yaştan ve cinsiyetten olan insanlara hepatit A tahlili yapılabilir. Özellikle hepatit A belirtisi olan kişilerde bu tahlillerin yapılmasında fayda var.

Hepatit A Tahlili Nerede Yapılır?

Hepatit A tahlili, tam teşekküllü herhangi bir hastanede veya aile hekimliklerinde rahatlıkla yapılabilen bir testtir.
" } ] }