{ "title": "Hepatit A Nasıl Bulaşır", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-A-Nasil-Bulasir-67.jpg", "date": "20.01.2024 01:45:51", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Hepatit A Nasıl Bulaşır, Hepatit A karaciğerde oluşan iltihaplı bir hastalıktır ve Hepatit B ve Hepatit C gibi kronik hale gelmez. 6 aydan daha uzun sürmeyen bu hastalık kronik hale gelmediği için karaciğerde oluşabilecek hastalıklara neden olmaz. Hepatit A kişide hiçbir belirti vermeden ilerleyebileceği gibi kişi de 15 gün kadar sürecek hafif belirtiler ya da hastalığın süresi boyunca devam eden birtakım belirtiler gösteren bir hastalıktır. Hepatit A küçük çocuklarda genellikle hiçbir belirti göstermez. Ancak yetişkinlerde ilk olarak ten ve gözlerde sarılık ile yorgunluk ve halsizlik hissi, ateş, iştahsızlık ve idrar renginin koyu olması gibi belirtiler ile ortaya çıkar.

Hepatit A nasıl bulaşır, daha önce hepatit A hastalığı olmayan herkese bu hastalığın bulaşma olasılığı vardır. Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C gibi virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Bu virüslerin bir tanesinin kişide enfekte olması yani bu hastalıkların birine sahip olan kişilere Hepatit A virüsünün bulaşmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Hepatit A virüsü fekal oral yol ile bulaşan bir virüstür. Bu nedenle kişisel temizliğe önem vermeyen kişiler ve huzurevi, kışla ve okul gibi kalabalık ortamlarda virüsünün bulaşma riski oldukça yüksektir. Bununla beraber Hepatit A virüsünün bu hastalığı yaşayan kişilerin dışkısında bulunması nedeniyle bu hastalığın dışkı bulaşmış içme sularıyla da bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Hepatit A virüsünün bulaştığı sularda yetişen pişmemiş midyelerin yenilmesi, bu suların içilmesi ve Hepatit A virüsü bulunan sulara sulanan meyve, sebze ve diğer besinlerin yenmesi ile bu hastalık bulaşabilir.

Hepatit A'dan korunmak için kişi tuvalete girdikten sonra ya da bebeğinin altını değiştirdikten sonra ellerini iyice yıkanmadan kesinlikle bir şeyler yiyip içmemelidir. Aynı zamanda Hepatit A virüsü temizliğe önem verilmemesi dışında bu virüsü taşıyan biri korunmasız ilişkiye girenlere, eşcinsellere ve uyuşturucu kullananlar kişilere oldukça kolay bulaşır. Hepatit B virüsünün kuluçka dönemini 15-30 gün arasındadır. Bu nedenle Hepatit A hastalığının belirtileri ortaya çıkmadan yaklaşık 2 hafta önce ve hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan 1 hafta kadar sonra bu virüsün oldukça bulaşıcı olduğu düşünülerek Hepatit A hastalarının kullandığı çatal, kaşık, diş fırçası, tırnak makası, tıraş bıçağı gibi kişisel eşyaları kullanmamaya özen gösterilmelidir. Hijyene ve sağlık kurallarına uygun hareket edilmesi Hepatit A virüsünün bulaşma riskini azaltır. Bu nedenle bakımevi, yatılı okul, kreş, hastane, restoran ve fabrika gibi yerlerde çalışan kişilerin bu kurallara uygun hareket etmesi gerekir. Hepatit A hastalığının bulaşmasını engellemek için yapılabilecek en etkili yöntem ise aşılanmadır.
" } ] }