{ "title": "Hepatit A Aşısı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hepatit-A-Asisi-Nasil-Yapilir-19.jpg", "date": "23.01.2024 03:21:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hepatit A aşısı nasıl yapılır, bu aşı hepatit A aşısı nedeniyle oluşabilecek karaciğer hastalığının önlenmesi için yapılır. Hepatit A hastalığı gözlerde, ciltte sarılık yapan, idrar rengini koyulaştıran gribe benzer belirtileri olan bir rahatsızlıktır. Küçük yaşlarda şiddetli karın ağrısı ve ishalle seyreder. Yetişkinlerin ise hastanede tedavi edilmesini gerektirecek kadar şiddetli bir seyri vardır. Bu hastalarda uzun süre iş gücü kaybına, ölüme kadar gidebilecek vahim sonuçlara yol açabilir. Hepatit A aşısı bunları önleyici koruyucu bir aşı olduğu için uzmanlar tarafından yapılması önerilen aşılar arasındadır. Uzun süre koruyuculuk isteniyorsa, aşı 6 ay arayla 2 doz şeklinde yapılabilir.

Hepatit A aşısı yapılması gereken kişiler
Hepatit A aşısı nasıl yapılır?

Hepatit A aşısı çocuklarda 12-23 aylarındayken ilk dozu yapılmalıdır. Eğer çocuk 2 yaşına kadar hiç aşılanmamış ise bu yaşından sonra aşılanabilir. Yetişkinler ise istediği zamanda aşı olabileceği gibi enfeksiyon riski oluştuğunda da hepatit A aşısı olabilir. Eğer riskli ülkelere seyahat söz konusuysa, seyahatten en az 1 ay önce aşı yapılmalıdır.

Hepatit A aşısının ilk dozundan sonra kişide alerjik reaksiyon olursa, ikinci doz tatbik edilmemelidir. Ayrıca aşılanma döneminde önemli hastalığı olan kişilerde aşılanmamalıdır. Hamile olan kadınların ise hepatit A aşılaması doktor kararıyla olmalıdır. Bu unsurlar dikkate alınarak, hepatit A aşısı nasıl yapılır, kimlere yapılır konularında doğru karar verilebilir.

Hepatit A aşısı nasıl yapılır, riskleri var mıdır?

Normalde herkesin kullanabileceği ilaçlarda olduğu gibi aşılarda da alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Hepatit A aşısı yapıldığı zamanda kişilerde baş ağrısı, aşı yerinde ağrı, iştahsızlık, şişkinlik, genel vücut kırgınlığı gibi hafif belirtiler oluşabilir. Bunun yanında ciddi alerji tepkilerde olabilir. Kişilerde ateş yükselmesi, davranış bozukluğu gibi sorunlar görülebilir. Bu belirtiler aşının yapılmasıyla birlikte dakikalar sonra ortaya çıkabileceği gibi, bazen saatler sonra oluşabilir. Ardından ciltte döküntüler, kabarıklıklar, nefes alma zorluğu, genel vücut halsizliği, kalp atışlarında hızlanma gibi ciddi belirtiler olursa, vakit kaybetmeden doktora gidilmesinde yarar vardır.
" } ] }