{ "title": "Hamilelikte Hepatit B", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Hamilelikte-Hepatit-B-42.jpg", "date": "20.01.2024 17:31:13", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Hamilelikte Hepatit B, Bulaşıcı bir hastalık olan hepatit B, ülkemizde sık rastlanılan bir hastalıktır. Özellikle hamile bayanlar açısından dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü bu hastalık bebeğe geçebilir. HBV virüsü çeşitli yollarla vücuda girmesi ile bu hastalık oluşmaktadır. Özellikle karaciğere yerleşerek ciddi hasarlar vermesiyle sonuçlanan ciddi bir hastalıktır.

Hamilelikte hepatit Btesti yapılmaktadır. Bu hastalık, hamile bayanlarda erken doğum ve düşük tehlikesine neden olmaktadır. Virüs vücuda yerleştikten sonra kronik taşıyıcı olma riskini engellemek için erken müdahale çok önemlidir. Çünkü bazı kişilerde hastalık hafif belirti verdiğinden dolayı anlayamamaktadır. Hepatit B hastalığı kan, tükürük salgıları ve meni gibi vücut sıvıları yoluyla bulaşmaktadır. Hamilelik döneminde hastalık bebeğini pek etkilemez. Annedeki hepatit B virüsünün plasenta yoluyla bebeğe geçmesi ender görülen bir durumdur. Virüs genellikle doğum esnasında annenin vücut sıvılarıyla teması sonucunda bulaşmaktadır.

Hamilelikte hepatit B belirtileri nelerdir?
Hamilelikte hepatit B tedavisi nasıl yapılır?

Hamilelikte virüs tespit edildiğinde ilk olarak ayrılı tetkikler yapılır ve karaciğer fonksiyonları test edilecektir. Doktor, hastalığın etkilerini azaltmak ve tedavi sürecini kısaltmak için iğne verebilir. Çünkü virüs öncelikle karaciğeri etkileyecektir. Sonrasında doktor hastaya diyet programı ve yatak istirahati verecektir. Doğumdan sonra bebeğin virüsten etkilenmemesi için hepatit B antikor iğnesi yapılacaktır. Ayrıca bebek doğduktan sonraki 12 saat içinde hepatit B aşısı olacaktır. Doğumdan sonra bebeğin iyice yıkanması da çok önemlidir. Anne ve bebek düzenli olarak doktor kontrollerini yaptırmalıdırlar.
" } ] }