{ "title": "Gebelikte Hepatit B", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Gebelikte-Hepatit-B-29.jpg", "date": "19.01.2024 14:01:49", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Gebelikte Hepatit B, hepatit B virüsü vücuda çeşitli yollarla bulaşan ve karaciğerde kendini çoğaltabilen bir sarılık hastalığıdır. Hepatit B hepatit hastalığının çeşitlerinden birisidir. Hepatit B virüsü bulaşan kişilerin %90'ında bağışıklık kazanarak atlatıldığı tespit edilmiştir. Vücudun virüse bağışıklık kazanmasıyla virüs vücuttan dışarı atılmaz. Fakat kişi bu virüsle yaşayabilir. Hepatit B hastalığı herkes için önlem alınması gereken tehlikeli bir hastalık olsa da gebeler için daha dikkatli olunması gereken bir rahatsızlıktır.

Gebelikte hepatit B, için kesin bulunmuş bir tedavi yöntemi yoktur. Her hepatit B hastası gibi anne adayının da yaşamı normal seyreder. Anneden bebeğe geçme durumu ise anne karnında gerçekleşmez. Her hepatit B virüsü taşıyan annenin bebeğine geçmeside kesin bir durum değildir. Fakat, gebelikte hepatit B virüsü çok nadir olarak plasenta yoluyla veya daha çok doğum esnasında anneden bebeğe geçebilmektedir. Ayrıca emzirme yolunda anne ve bebeğin temasıyla da geçmesi mümkündür. Bu durumlar çok nadir olarak görülür.

Gebelikte hepatit B virüsü taşıyan anne adayının doğum sürecine kadar gerekli tedbirleri alınarak düzenli kontrolleri yapılmalıdır. Anneden bebeğe geçen hepatit B virüsü, bebekte doğumdan sonra zor bir dönem başlatır. Çoğunlukla da bebekte kronikleşerek sonuçlanır.

Gebelikte hepatit B için anne adayı nasıl bir yol izlemelidir?

Anne adayının doğum süresine kadar kan değerlerinde HBsAg tetkiki yapılmalıdır. Özel olarak bir tedavi olmadığı için annenin beslenme ve istirahat düzeni büyük önem taşır. Gebelikte hepatit B, virüsü taşıyan annenin doğumdan sonra bebeğine gerekli aşılar yapılır. Genel olarak bebeklere yapılan hepatit aşısı haricinde, bu bebeklere doğumdan ilk 48 saat içinde hepatit B immün serumu verilerek, vücutlarındaki hepatit virüsünün tamamen yok edilmesi sağlanır.
" } ] }