{ "title": "Bebeklerde Hepatit B Aşısı", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Bebeklerde-Hepatit-B-Asisi-97.jpg", "date": "21.01.2024 03:06:49", "author": "Gülay özdemir", "article": [ { "article": "Bebeklerde hepatiti B aşısı bebek doğar doğmaz başlar. Doğumdan bir ay sonra ikinci aşı yapılır. Altıncı ayda da son doz olarak üçüncü aşı yapılmaktadır. Hepatit B aşısı viral olarak hepatit B mikrobunun vücuda kan yoluyla girmesiyle oluşur. Gebe olanlarda hepatit B hastalığı olması anne karnından bebeğe geçer. Böyle durumlarda bebek doğar doğmaz hepatit immünglobülin yapılmak suretiyle bebek korumaya alınmış olur. Yaş durumuna göre aşılama yine 0, 1 ve 6. Aylarda yapılır. Ailede hepatit B olması ve bulaşma riski taşıyanlarda veya bağışıklığı az olanlarda pekiştirme dozu yapılır.

Bebeklerde hepatit B aşısıyapılmadığı durumlar
Bebeklerde hepatit B aşısı yan etkileri:
Bebeklerde hepatit B aşısı güvenli bir aşı olup tüm bebeklerde uygulanmaktadır. Yapılmaması gereken durumlarda ise bebeklerin sağlıklı olması ve doktoru uygun görmesi halinde yeni bir aşılama takvimi oluşturularak aşılama sağlanır.

Hepatit B aşısı canlı bir aşı değildir bu nedenle yan etkilerin oluşması çok nadirdir.

Bebeklerde hepatit B aşısı intramüsküler yani kasa yapılır. Bebeklerde 12 ayın altında bacaktan, 1 yaş üstünde ise koldan yapılır. Aşı 0,5 ml olup bebek dozu olarak piyasada ve aile hekimliklerinde bulunur. Aile hekimliklerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aşı erişkinlerde yapılırken iki bebek dozu yapılmaktadır. Aşı buzdolabında +2 ve +8 derece arasında saklanmalıdır. Aşının taşınması ulaştırılması esnasında soğuk zincir kuralına uyması gerekmektedir. Aşı özelliğini kaybederse etkisini göstermez. Aşı enjektörü normal enjektörden farklıdır. Turuncu veya sarı iğne uçlu olan aşı enjektörüdür. Aşı yapılırken aşı yapılacak bölge alkollü pamuk ile temizlenir aşı enjektörü uygun kasa girer ve piston geri çekilerek kan gelip gelmediği kontrol edilerek damara gelip gelmediği teyit edilir ve aşı uygulanır. Bebeğin aşı sonrası ağlaması gayet normal bir durumdur. Her bebek farklı tepkiler gösterebilir. Genelde aşı sonrası bebekler ağlama ile tepki verebilir. Anneler bu tür durumlarda endileşelenmemelidir. Çünkü herhangi bir şok veya durum söz konusu olursa 24 saat içinde olabilir ve aşı sonrası hemen bir durum gelişirse hemşireniz ve doktorunuz müdahale edecektir. Çok nadir de olsa bu durumlarla karşılaşılabilir.

Bebeklerde hepatit B aşısı sonrası ağrı kesici ve ateş düşürücü şuruplar kullanılabilir. Devam eden ateşte 4 saatte bir şurup verilebilir. Geçici bir durumdur devam etmez. İlk 24 ile 48 saat arasında ateş olabilir daha fazla devam etmez. Aşı bölgesinde şişme, kızarıklık olursa kolonyalı veya alkollü pamuk konulursa geçer.
" } ] }