{ "title": "Bebeklerde Hepatit B Aşısı Sonrası", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Bebeklerde-Hepatit-B-Asisi-Sonrasi-71.jpg", "date": "19.01.2024 21:02:17", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Bebeklerde Hepatit B Aşısı Sonrası, Bebeklere uygulanan hepatit B aşısı 2 farklı şekilde yapılmaktadır. Çoğunlukla hepatit B aşısı tek doz olarak yapılmaktadır. Ancak aşı birkaç doz şeklinde de bebeklere uygulanmaktadır.

Bebek doğduktan hemen sonra hastanede ilk hepatit B aşısı yapılır. Daha sonra bebek 1 aylık olduğunda ikinci hepatit B aşısı uygulanır. Bebek 6 aylıkken üçüncü doz hepatit B aşısı yapılmaktadır.

Bebeklerde hepatit B aşısı diğer uygulaması ise bebek doğduktan hemen sonra ilk doz, bir ay sonra ikinci doz, bir ay sonra üçüncü doz uygulanır. En son doz, bebek 11 aylık olduğu zaman hepatit B aşısı yapılmaktadır.

Hepatit B aşısında bebeğe verilen virüs ölü olduğu için bebeğin vücuduna hiçbir zarar vermez. Hepatit B aşısı bebeğin bağışıklık sistemini daha güçlü olmasını ve hepatit B virüsü ile vücudun mücadele etmesini sağlamaktadır.

Bebeklerde Hepatit B Aşısı Sonrası Yan Etkileri Nelerdir?

Bebeklere yapılan hepatit b aşısı sonrasında aşının uygulandığı bölgede genellikle kızarıklık ve şişlikler meydana gelmektedir. Ayrıca hepatit B aşısı yapılan bebeğin kolunda aşıdan sonraki iki gün hafif ağrı olabilir. Kolundaki ağrıdan dolayı bebek hepatit B aşısı olduktan sonra huzursuz olabilir. Hepatit B aşısı yapılan her 10 bebeğin birisinde aşı sonrasında aniden yüksek ateşlenme ortaya çıkabilir. Hepatit B aşısı sonrasında bebeğin ani ateşinin yükselmesine karşı doktorun önermiş olduğu ateş düşürücü ilaç bulundurulmalıdır. Bebek ateşlendiği vakit ilacı hemen verebilirsiniz.

Hepatit B aşısı sonrasında gözlemlenen bu durumların dışında çok nadirde olsa bebeğin cildi aşıya karşı alerjik bir reaksiyon ile karşılaşabilir. Hepatit B aşısı uygulanan bebek eğer aşıya karşı cildinde bir reaksiyon gözlenmiş ise mutlaka diğer dozlar yapılmamalı ve hemen doktora başvurulmalıdır.
" } ] }