{ "title": "Alkolik Hepatit", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Alkolik-Hepatit-95.jpg", "date": "21.01.2024 01:48:26", "author": "Sahmurat GECKIN", "article": [ { "article": "Alkolik hepatit: Uzun süre alkol kullanımına bağlı olarak karaciğerde meydana gelen iltihaplanmadır. Kadınlarda alkolik hepatit oluşma riski daha fazladır. Bu kadın ve erkeğin vücudun işleyişine bağlı olarak farklılık gösterir.

Alkolik hepatit belirtileri nelerdir?

Karaciğerde meydana getirdiği hasara bağlı olarak değişir. Karaciğerde daha fazla hasar meydana geldikçe kişide iştah değişikliği, ağız kuruluğu, kilo kaybı, bulantı ve kusma, sarılık ve ateş görülür.

Alkolik hepatit teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Doktor tarafından öncelikle fiziksel muayene yapılarak ve kişiye sağlık geçmişi ile ilgili ve alkol tüketimi ile ilgili sorular sorarak hastalığa teşhis koymaya çalışır. Bunun yanı sıra tam teşhis için kan testi, karaciğer fonksiyon testleri ve ultrason isteyebilir. Bu şekilde tanı konulamayan hastalık içinde doktor karaciğer biyopsisi isteyebilir. Böylelikle teşhis edilip alkolik hepatit tanısı konulan hastanın ilk önce alkolü bırakması gereklidir. Alkol alımına devam edilmesi durumunda hastalık ilerleyerek siroz ve karaciğer yetmezliği gibi daha ağır sonuçlara varır. Doktor tarafından hastalığın derecesine göre ilaç tedavisi uygulanır. Bunun dışında beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Bunun için vitamin takviyesi yapılabilir. Karaciğerin ağır hasarlı olduğu durumlarda ise karaciğer nakli gerekebilir.
" } ] }