{ "title": "Akut Viral Hepatit", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Akut-Viral-Hepatit-35.jpg", "date": "19.01.2024 06:30:10", "author": "Eda Maviyıldız", "article": [ { "article": "Akut viral hepatitler, Hepatrop virüslerinin neden olduğu dünyada ve ülkemizde en sık görülen karaciğer enfeksiyonu hastalıklarındandır. En sık görülen etkenler Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D, Hepatit E, Hepatit G virüsleridir. Genellik ağız yoluyla, cinsel temas ile veya kan yoluyla bulaşır. Hastalık ölüme sebep olabilir. Akut viral hepatitlerin tedavisi yoktur. Hastalık tanısı konduktan sonra istirahat edilmesi dışında bir şey önerilmez ve belirli aralıklarla hastaneye gidip kontrol yaptırmaları tavsiye edilir. Özel bir diyetleri yoktur beslenmelerine kısıtlama olmadan devam edebilirler.

Bulaşma Yolları Nelerdir?

Enteral yolla bulaşma: bu bulaşma çeşidi daha çok Hepatit A ve Hepatit B için geçerlidir. Çiğ yenen sebze ve meyveler, içme suları aracılığıyla bulaşır. Daha çok çocuklarda görülür.

Perkütan yolla bulaşma: Kan ve cinsel temas ile bulaşma yoludur. Daha çok Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D, Hepatit G için geçerlidir.

Perinetal bulaşma: Anneden çocuğuna doğum esnasında Hepatit virüsünün geçtiği bulaşma seklidir.

Akut viral hepatit yapan virüsler nelerdir?

A Hepatiti: Çocuklardaki akut viral hepatitin en sık görülen nedenidir.

B Hepatiti: Kronikleşme oranı Hepatit A'ya göre daha fazladır. Belirtileri ise daha az şiddetlidir.

C Hepatiti: Kronikleşme oranı çok yüksektir ve her yaşta görülebilir.

D Hepatiti: Hastalığın görülmesi için Hepatit A'ya ihtiyaç vardır. Kronikleşme oranı yüksektir.

E Hepatiti: Genel olarak Hepatit A ile benzerlik gösterir. Bulaşıcıdır fakat kendiliğinden iyileşir.

Akut viral hepatit genellikle bir belirti vermeden gelişir. Belirti verdiği durumlarda ise hastalarda; bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık, sarılık gibi genel belirtiler görülür. Hastalıktan korunulması önemlidir ve tedbir alınması gerekir.
" } ] }