{ "title": "Akut Hepatit C", "image": "https://www.hepatitc.gen.tr/images/Akut-Hepatit-C-85.jpg", "date": "21.01.2024 17:31:23", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Akut Hepatit C: Bir HCV virüsü olan Hepatit C, hastalığın ilerleyen dönemlerinde karaciğerde siroz ve kanser gibi oldukça ciddi hastalıklara neden olabileceği için kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bilinen en küçük virüsler arasında olan HCV virüsünün neden olduğu Hepatit C, akut ya da kronik olarak ortaya çıkabilir.

Akut Hepatit C, Hepatit C'ye neden olan virüsün kişiye bulaştıktan sonra virüsün vücuda yerleşmeyip altı ay içerisinde iyileşmesi durumu Akut Hepatit C olarak adlandırılır. Akut Hepatit C virüsü taşıyan kişilerin yarısından fazlasında bu enfeksiyon kronik Hepatit C enfeksiyonuna dönüşür.

Hepatit C nasıl bulaşır, Akut Hepatit C genellikle kan ve kan hücreleri ile bulaşan bir hastalıktır. Bununla beraber sağlık çalışanlarının Hepatit B olma olasılığı yüksek olduğu kadar Hepatit C virüsünü taşıma riski de oldukça yüksektir. Uyuşturucu kullananların aynı iğneyi kullanması, cinsel ilişki, dövme, delinerek vücuda takılan bazı metaller ve organ nakli ile bu hastalığın bulaşma olasılığı vardır.

Akut Hepatit C belirtileri, Hepatit C virüsünü taşıyan kişilerin yaklaşık %80'inde hiçbir belirti ortaya çıkmaz. Ancak bazı hastalarda iştahsızlık, aşırı yorgunluk ve halsizlik hissi, cilt ve göz renginde sararma, bulantı ve kusma, ateş, eklem ağrıları, idrar renginin koyulaşması ve karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Akut Hepatit C tedavisi, bu hastalığın kronikleşme oranın oldukça yüksek olması bakımından kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda Hepatit C enfeksiyonu tedavi gerektirmeden kendi kendine temizlenebilir. Akut Hepatit C genellikle pegile interferon ve antiviral ilaç olan ribavirinin 24 hafta gibi bir zaman diliminde kullanılması ile tedavi edilir. Bu ilaç tedavisi ile Akut Hepatit C hastalarının yaklaşık yarısında iyileşme görülür. Hastalığın ilk 6 ayında uygulanan tedavi Hepatit C'nin kronik duruma gelmesinden sonra yapılan tedaviye göre çok daha etkilidir. Bu nedenle Hepatit C hastalığında erken tanı ve tedavi oldukça önem taşır.

Akut Hepatit C'den nasıl korunulur, Hepatit C'de etkili olan herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Fakat bu konu ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bu hastalık için herhangi bir aşı bulunmadığı için Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu temizlik koşullarına önem verilmesidir. Hepatit C bulaşma olasılığı çok yüksek olmayan bir hastalıktır. Fakat bulaştığı zamanda kronikleşme oranı yaklaşık %70'dir. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanılması, Hepatit C virüsü taşıyan kişilerin kullandığı kişisel eşyaların kullanılmaması gibi alınacak birtakım önlemler ile Hepatit C virüsünün bulaşma ihtimali engellenebilir.
" } ] }